Според плановете, това трябва да е първата руска военноморска база след разпадането на СССР. Тя е трябвало да приема и кораби, носещи ядрено оръжие.

Арабски източници информират, че новото правителство на Судан е взело решение да замрази споразумението между Хартум и Москва за изграждането на руски ВМС база в Порт Судан.

То беше постигнато по време на режима диктатора Омар ал Башир /1989-2019/. Последният беше свален през април 2019, вследствие на народни вълнения. Според судански медии Хартум се е позовал на аргумента, че за да стане факт споразумението трябва и двете страни да са съгласни.

Те са дали ясно да се разбере, че новата власт в Хартум не иска на територията си руски логистичен център. Според уговорките той е трябвало да приема и кораби, носещи ядрено оръжие.

Запознати поставят акцент върху изключително голямото стратегическо значение на това суданско пристанище. Прави впечатление, че по права линия Порт Судан се намира на 295 км от ключовото саудитско пристанище Джедда и на 337 км от свещения ислямски град Мека.

Според плановете, това трябва да е първата руска военноморска база след разпадането на СССР. В средата на ноември 2020 г., президентът Владимир Путин нареди на Министерството на отбраната да подпише споразумение със Судан.

Заедно с все още действащото съоръжение “Тартус” от ерата на Студената война в Сирия, това би било не само втората руска военноморска база в Близкия изток и Северна Африка – регион, който става все по-важен за Москва, но и в световен мащаб.

Съветският съюз имаше бази в Етиопия и Сомалия, за да се противопостави на факта, че Съединените щати имат военноморска база в Индийския океан. Днес изглежда, че Червено море е важно като регион и точка за достъп до африканския континент за Русия. САЩ, Франция и Китай вече имат военноморски бази в Джибути.

Часове след новината, Министерството на външните работи на Судан заяви, че все още няма потвърждение на новината. Москва заяви, че подобни информации “не отговарят на истината”.

Суданските медии все още не са публикували информация за замразяването на споразумението за създаване на руска военноморска база на Червено море.