На 24 април Джо Байдън призна арменския геноцид. Той изпълни свое предизборно обещание. Наблюдателите го отбелязаха като първия американски президент, извършил това. Де факто обаче, първият, който е изрекъл „арменски геноцид“ е Роналд Рейгън.
Сега обаче този президентски акт има специално значение, тъй като това идва след специалната резолюция на законодателите от двете камари на американския законодателен орган, който го призна през 2019 г. Сега американските граждани от арменски произход могат да заведат дела за обезщетение срещу Турция.
Прави впечатление, че от създадените антитурски настроения се опитва да се възползва ПКК. От 29 април Кюрдските демократични комитети /каквото е понастоящем официалното наименование на формацията/ започват кампания за натиск върху САЩ.
Те призовават своите приятели да изпращат писма до американските власти, за да отменят, издадената от Вашингтон заповед за предоставяне на информация за местоположението на лидерите на ПКК.
От 2018 г. САЩ дават 5 милиона за информация на местоположението на Мурат Караилан, 4 милиона на Джамил Байек и 3 милиона на Дюран Калкан. Кампанията ще започне от Германия, където е най-многобройната и най-влиятелната кюрдска общност в Европа.
За САЩ и ЕС ПКК е терористична организация. Дългосрочната цел на въпросната инициатива на забранената кюрдска организация е да бъде извадена от черния списък.
В своята реч Джо Байдън ясно подчерта, че арменският геноцид не се отнася до съвременна Турция, а само за „османския период“. Редица анализатори подчертават, че основната причина Байдън да признае арменския геноцид е ясното извеждане на „правата на човека“ като приоритет на настоящата администрация на Демократическата партия. Експертите изразяват съмнение, че кампанията на ПКК ще достигне до успешен край.