В интервю пред Саудитската държавна телевизия, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман заяви, че САЩ са стратегически партньор за страната му и кралството има незначителни различия с правителството на Байдън, които се стреми да изглади.

Интересна е тезата на МБС за бъдещето на Саудитска Арабия отвъд петролните залежи. Според принца, петролът несъмнено е служил много на кралството, но “знаем, че Саудитска Арабия е държава, създадена преди откриването на залежите на петрол.

Обемът на излишъка от доходи и икономическия растеж беше много повече, отколкото сме се стремили стотици пъти. Това създаде впечатлението, че петролът ще осигури всичките ни нужди”.

Основният стремеж на МБС е да намали зависимостта на кралството от петрола, развивайки други сектори на икономиката – стратегия, залегнала в “План 2030”.

“Основният ни интерес във външната политика е интересът на Саудитска Арабия”, заяви престолонаследникът.

На въпрос на водещия “дали новата американска администрация е обърнала гръб на Рияд”, Мохамед Бин Салман заяви:

“Ние сме на повече от 90% в съгласие с администрацията на Байдън, когато става въпрос за саудитски и американски интереси и работим за укрепване на тези интереси”.

Въпросите, по които не сме съгласни, представляват по-малко от 10% и ние работим за намиране на решения и общо разбиране… няма съмнение, че САЩ са стратегически партньор”, добави той.

Последва въпрос “Темата с 10-те процента, Ваше Височество, просто разлика ли е в мненията, или САЩ оказва натиск върху Рияд?

МБС отговори: “Кралство Саудитска Арабия няма да допуска никаква намеса във вътрешните си работи. Хартата на ООН изрично казва, че страните имат пълен суверенитет и пълна независимост. А проблемът със света, довел до двете световни войни, беше накратко намесата в делата на други страни.

Тази харта е създадена за справяне с голяма и дългогодишна криза, която започва с колониализъм до Първата и Втората световна война.

Хартата на ООН беше създадена, за да реши този въпрос. Един от най-важните стълбове на тази Харта беше зачитането на суверенитета на държавите и забраната на всякаква намеса във вътрешните им дела”.

“Ройтерс” припомня, че принц Мохамед стана престолонаследник през 2017 г. и оттогава консолидира властта в страната. Администрацията на Байдън по-рано тази година публикува доклад на американското разузнаване, който намеква за съпричастност на престолонаследника в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г., но му спести пряко наказание. Принцът отрича да е замесен.

В интервюто принц Мохамед използва по-мек тон по отношение на Иран, който е основният регионален съперник на Саудитска Арабия. Принцът също така защити ролята на Саудитска Арабия в йеменския конфликт и изрази надеждата си, че подкрепяните от Иран бунтовници хуси ще седнат на масата за преговори.

“В крайна сметка Иран е съседна страна. Ние просто се надяваме да имаме добри и специални отношения с Иран. Искаме той да благоденства и да се развива, тъй като Саудитска Арабия има интереси в Иран и Иран има интереси в Саудитска Арабия.

Проблемът ни е негативното поведение на Иран, независимо дали става дума за ядрената му програма, за подкрепата, която оказва на незаконни въоръжени групировки в някои страни или за балистичната му ракетна програма”, изтъкна саудитският престолонаследник.

Рияд и Техеран скъсаха дипломатически отношения през 2016 г. и понастоящем са изправени един на друг в няколко прокси конфликта, сред които този в Йемен.

The Foreign Insider Monitoring