Американските санкции, наложени миналата седмица на Русия, доведоха до резултати, които са “доста близо” до надеждите на Вашингтон, каза високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Нашето намерение беше да действаме пропорционално, подходът ни да бъде целенасочен и да изпратим сигнал, че разполагаме с капацитет да наложим далеч по-големи разходи, ако поведението на Русия продължи да ескалира, каза Далийп Сингх – международен икономически съветник в Белия дом. Досегашните резултати са доста близо до това, на което се надявахме, каза Сингх.

Руското министерство на отбраната каза вчера, че е започнало връщането на военните формирования от анексирания полуостров Крим към постоянните им бази, след като близо до границата с Украйна бяха струпани десетки хиляди войници, което увеличи загрижеността за риск от война.

Миналата седмица екипът на президента Байдън наложи обхватни санкции на Русия, за да накаже Москва за това, че тормози Украйна, както и заради намесата в миналогодишните президентски избори в САЩ, кибератаки и други предполагаеми дейности.

Байдън одобри разпоредби, които ще позволят на администрацията лесно да разширява санкциите във всяка област на руската икономика, в отговор на бъдещи провокации.

Байдън обаче подчерта, че не желае да увеличава напрежението и два дни преди обявяването на санкциите в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин даде сигнал, че ще ги наложи.

Межрувременно, на фона на силни критики от страна на Запада, Москва планира да затвори части от Черно море, считано от днес, предаде ДПА. Плаването през Керченския проток няма да бъде засегнато от това затваряне, което трябва да продължи до 31 октомври.

Въпреки това, руският план беше критикуван от Европейския съюз, Украйна и НАТО.

Има опасения, че правата за преминаване, вписани в конвенцията на ООН по морско право, може да бъдат ограничени, а международното корабоплаване – затруднено. Русия изтъква, че районите, които ще затвори, са в руски териториални води. Но претенциите на Москва към райони близо до анексирания през 2014 г. Крим не са признати.