Американската НПО Issue One прави анализ на най-големите спонсори в американската политика /президентски, парламентарни и местни избори/. Тя достига до извода, че за периода 2009 – 2020 става въпрос за 12 крупни инвеститора в американския политически процес. На всеки 13 долара един е даден от представител на тази група.
Тя е инвестирала общо 3,4 млрд. долара в американската политика. Листата се оглавява от демократа Майкъл Блумбърг с 1,4 млрд. долара, а на последното 12-то място е републиканецът Пол Сингер /съ-изпълнителен директор на Elliott Management/. Прави впечатление, че двете големи партии си поделят присъствието в тази влиятелна група.
В същото време спонсорите на Демократическата партия са далеч по-щедри. Те са дарили цели 2 419 млн. долара, докато техните опоненти от Републиканската партия – 967 млн. долара.
Интересен извод е, че всички те са бели и няма нито един представител на малцинствата. Все пак тази сума е твърде далеч от общо 45-те млрд. долара, събрани като дарения във всички американски кампании за същия период. Тя представлява малко над 13% от всички парични потоци, насочени към в американската политика.