В статия, озаглавена „Четири причини за увеличаването на смъртните случаи на сирийските бежанци в България“, публикувана в опозиционния сайт „Ориент“ гражданският активист Осама Бешир, представен като „специалист по бежански статут в България“ призовава кандидат-мигрантите за Западна Европа да не вярват на трафикантите, че България е лесен канал за преминаване.
Той посочва на първо място трудния за прекосяване терен. В своя разказ той отбелязва: „ По-голямата част от смъртните случаи в България се дължат на липса на вода и прекомерна умора при преминаване през гори през лятото и силен студ през зимата, тъй като прекосяването на България изисква поне седмица.“
Според него трафикантите подмамват незапознатите с условията и претендират, че „България е лесна и бърза за прекосяване“. Бешир е точно на противоположното мнение. Той твърди, че нашата е страна е един от най-трудните етапи за преминаване по пътя на бленуваната Европа.
В своя разказ въпросният специалист отбелязва, че не са редки случаите при които трафикантите дават предварително стимуланти/транквиланти на кандидат-мигрантите. Според последните те биха „помогнали на последните, ако изпаднат в състояние на огромен стрес“.
Интересен детайл в повествованието на Бешир е отричането, че българската полиция и гранична охрана са причина за смъртта. Той добавя, че нерядко се появяват „банди“ които ограбват мигрантите, без да изключва вероятността, че въпросните разбойници имат предварителна връзка и информация от самия трафикант.
Ако това е истина, по-скоро е вероятно нападателите на магрантите да са информирани и изпратени от контрабандист-конкурент, който иска да навреди на бизнеса на опонента си.
Един от големите проблеми, които изтъква Бешир е погребението на умрелите мигранти. Техните семейства искат това да става по каноните на шариата. В същото време българските власти не се съобразяват с това.
В тази връзка специалистът по миграция през България предлага на сирийската опозиция да назначи официален свой представител в нашата страна, за бъде нещо като посредник между българските власти и семейството на загиналия мигрант. Бешир отбелязва: „Ние имаме проблем със смъртта, но и след смъртта също.“