Вчера на съвместна среща между представители на външните министерства на Мали и Тунис главният секретар на малийското МВнР Сейду Колибали заяви, че „физическото насилие, прогонването от жилищни сгради и конфискацията на имущество на малиици в Тунис са неприемливи за малийската държава“.

Според малийския дипломат особено силно изразена била ксенофобията спрамо студентите от тази страна в Тунис. На 26.02.2023 посолството на Мали в Тунис призова гражданите си да останат „спокойни и бдителни“. Заедно с това помоли и „тези, които желаят, да се регистрират за доброволно завръщане“.

Двустранна сесия на дипломатическите представителства в Бамако става на фона на призивите на туниския президент Кайси Сайд към неговото правителство да предприеме “спешни мерки” срещу незаконната миграция на граждани на страните от Субсахарска Африка.

В емоционална реч държавният глава заяви, че присъствието на тези мигранти в Тунис е източник на “насилие, престъпления и неприемливи практики”. Саид осъди притока на „пълчища незаконни мигранти“, произтичащ според него от „престъпно споразумение, подготвено от началото на този век“.

Според президента то целяло да промени демографския състав на Тунис“ и по този начин да превърне страната в „африканска държава, която няма връзка с арабските и ислямските нации“.

Всичко това стана на фона на излязлата преди дни статистика за различните националности, участващи в миграционната вълна в България. Според МВР от началото на годината най-много от заловените незаконни мигранти са афганистанците, пред сирийците, а на трето място – граждани на Тунис.