Шейх Мохамед Исмаил Зарай, секретар на Народната мрежа за изпълнението на фетвата на имам Хомейни обяви дарението от 1000 квадратни метра плодородна земя, принадлежаща на неговия баща, шейх Хюсеин Зарай, на американския младеж Хади Матар.

Последният нападна писателя Салман Рушди, автор на „Сатанинските строфи“, произведение публикувано през 1988 г. Вчера в изявление за иранските медии, цитирано от информационна агенция Фарс, Зарай похвали родения в САЩ Матар, чиито родители са преселници от Ливан в САЩ.

Шейхът поставя акцент върху факта, че „младежът е имал смелостта да откликне на призива на покойния имам /аятолах Хомейни-бел.авт./ и да пролее кръвта на вероотстъпника Салман Рушди“.

Шейх Зарай продължава: „Изваждането на окото на Рушди, което се смята за мъртво и парализата на едната му ръка, е акт, който донесе радост и щастие в сърцата на мюсюлманите по цял свят.

Останалата част от земята /очевидно неговият покоен баща е определил по-голямо дарение-бел.авт./ ще бъде предоставена на всеки, който пролее кръвта на този символ на корупцията, изпращайки го в ада.“

„Гражданският активист“ Мохамед Зарай завършва: „Тази историческа фетва трябва да бъде изпълнена при всякакви обстоятелства и всички сили трябва да бъдат мобилизирани.“

На 12 август 2022 г. 24-годишният Хади Матар нападна с нож 75-годишния индиец Салман Рушди, роден в Обединеното кралство по време на среща с читатели в Шатокуа, щата Ню Йорк, САЩ. Матар отрича обвиненията за опит за убийство, които на следващия ден му бяха отправени от американското правосъдие.