Вчера крал Салман, който по непотвърдена информация от началото на август е под лекарско наблюдение в домашни условия, издаде три указа. Те произтичат от Устройствения правилник на властта, който е своеобразна конституция на кралството.

Той назначи своя син и престолонаследник Мохамад бен Салман за министър-председател. Оттук насетне заседанията на Министерски съвет ще бъдат ръководени от младият принц, но в присъствието на краля. Това е съгласно член 35-ти от УПВ.

Освен това е направен ремонт на правителството, което е следствие на Устройствения правилник на работата на министерски съвет. Според този документ на всеки четири години трябва да има кадрови промени в МС.

Най-важната промяна е поемането на другия син на крал Салман – Халид на поста министър на отбраната, който беше до този момент от компетенциите на новия министър-председател. С малки изключения, повечето министри запазват постовете си.

Вчера новите членове на правителството положиха клетва, която гласи: „„Кълна се във Всемогъщия Бог да бъда лоялен към моята религия, след това към моя крал и моята страна, да не разкривам нито една от държавните тайни, да пазя нейните интереси и разпоредби и да изпълнявам задълженията си с честност, доверие и искреност. ”

Саудитските медии излъчиха репортаж, на който се виждаше процедурата по полагането на клетвата. Новите министри произнасяха текста в присъствието на краля и новия министър-председател. Те целуваха ръката и докосваха с устните си десния крак на седналите двама лидери на кралството