Ескалацията на военните действия в Украйна дадоха своето отражение в Северна Сирия, за която западните медии малко се интересуват. Сближаването между Анкара и Дамаск под натиск на Москва предизвика съответната реакция на Вашингтон, който, заедно със своите съюзници, все повече се ангажира с арабската страна.

Вашингтон упражнява все по-голям натиск върху кюрдската автономна администрация /КАА/ и опозиционния там Кюрдски национален съвет /чрез правителството на Северен Ирак/, от една страна, както и върху КАА и сирийската протурска опозиция, от друга, за да сближат позициите. Идеята е да се направи един по-широк антируски и анти-Асад фронт, след като политиката на президента Ердоган е да се доближава все по-плътно до Москва и нейните планове в региона.

Затоплянето на отношенията между Турция и Сирия /или поне на думи/ постави сериозни въпроси за бъдещето на сирийската опозиция в Турция. Анкара намали заплатите на нейните представители на 2 500 долара, въпреки че сумите са изплащани от Катар.

Нещо повече, Русия изяви желание част от нея дори да резидира в Москва. Наблюдатели считат, че Русия иска да постави ръка на ръководството на политическото тяло, както и на преговорния екип, за да стане категоричен господар на положението в Сирия.

Според непотвърдена информация някои членове на анти-Асад опозицията се оглеждат за място в Европа. В същото време, онези които са непримирими към Асад и Русия търсят контакт със САЩ, които изглежда са готови вече да взаимодействат с отделните милиции, които Турция организира в т.нар. Сирийска национална армия.

Представители на опозиционния политически субект Сирийска национална коалиция дори отидоха в Ню Йорк по време на заседанията на 77-мата сесия на ОС на ООН, за да се срещнат с представители на американската администрация. Полеви източници отбелязват, че Вашингтон е готов да реорганизира тази военна сила по свой образец. На този етап информацията е, че най-лоялните на Анкара като милициите Шах Сюлейман и Султан Мурад са отказали.

Двете милиции са съставени предимно от сирийски тюркмени и едва ли ще изоставят Анкара за сметка на Вашингтон. Очевидно е обаче, че повечето бунтовници ще търсят връзки със САЩ, тъй като Анкара все повече забавя изплащането на заплатите им. Вероятно вододелът ще е араби-тюркмени. Русия, от своя страна се опитва да спре тези процеси, нанасяйки удари към онези бунтовници, които изявяват желание за сближаване с Вашингтон.

Така например вчера беше бомбардиран тренировъчен лагер на милицията „Джейш ал изза“, който се намира на територията на провинция Идлиб, която е под контрола на Хайт тахрир аш шам /ХТШ, бивша ал Нусра/.

Ударени са и жилищни сгради, в които живеят семействата на бунтовниците. Не е ясно при създадената ситуация какво ще е поведението на Турция по отношение на най-силната милиция. Информацията е, че вероятно ще има негласно споразумение между Анкара и Вашингтон тя да остане, ако се отърве от „радикалните групи“, формирани предимно от екстремисти от Туркестан /Синджан, Китай/, Азербайджан, Чечня и страни от Централна Азия.

През последните 11 месеца ХТШ разби екстемистките ислямски организации като „Ансар аш шам“, ръководен от Абу Муса аш Шишани, „Джунд аш шам“ – от неговия брат Абу Муслим аш Шишани, „Джунд алла“ – от Абу Фатима ат Турки и други. От миналата година ХТШ се опитва да се представи като талибаните в Афганистан, с цел да бъде приета за “умерена” групировка и да бъде приета от международната /най-вече западната/ общност.

На този етап това е недостижима цел. В същото време сирийски опозиционни източници отбелязват, че преди два дни на разширената писта на летището за селскостопанска авиация в град Миликия е кацнал за пръв път огромният самолет С-17 на американските ВВС.

Счита се, че са били пренасяни танкове и ракети. Запознати твърдят, че американското командване има намерение да създаде нова „военна точка“ в село Накар, която е в непосредствена близост до руската ВВС база, която е разположена на летището в Камишли, контролирано от правителството на Башар Асад. Паралелно с това в свой постинг в туитер опозиционният активист генерал Ахмед Рахал твърди, че миналата седмица Русия е изтеглила 9 хеликоптера и два СУ 34 от военното летище в Камишли, по посока на централната руска ВВС база в Сирия – Хмеймим.

Експерти предполагат, че по-късно са били изтеглени в Украйна. Друго интересно събитие е смяната на командващия милицията „Мегауир ат таура“ Мохамед ат Талая, контролираща стратегическия КПП ат Танаф на сирийско-иракската граница. Преди месец имаше бомбардировки от сирийските ВВС на позиции на милицията, която действа заедно с международната коалиция.

Неофициалната заповед за подмяната на ат Талая е издадена от CENTCOM, но запознати твърдят, че това е станало по съвет на британското разузнаване. Предполагаемата причина е, слабости в командването, но също така и изпращане на семейството на ат Талая в Турция.

Счита се, че представители на британското разузнаване реално управляват не само гарнизона в Ат Танаф, но и бежанския лагер ар Рукбан, който се намира в близост до йордано-сирийската граница.

Ако през 2018 г. бившият президент Тръмп заяви, че ще оттегли американския контингент в Сирия, то сега това не само не е на дневен ред. Събитията показват все по-големия ангажимент на Вашингтон и съюзниците във военно-политическата динамика в арабската страна. /The Foreign Insider/