Кризата от лятото между Белград и Прищина показа, колко крехка е ситуацията в тази част на Западните Балкани. Николай Кръстев смята, че на балканския  хоризонт  може да се задава буря, която има потенциал да се превърне и в торнадо.

Бивш високопоставен сръбски служител предупреди за дестабилизиращи сценарии на 25 август, съобщи „SotNews“. По информация на негови източници, в Косово ще започне нахлуване в северната част. Но този сръбски сценарий е същият като този преди няколко седмици на самия сръбски президент Александър Вучич, за който той спомена, че Прищина ще атакува Белград с оръжие.

Междувременно инициираният от ЕС диалог между Белград и Прищина в Брюксел не доведе до споразумение между двете съседни страни, което засилва опасенията, че на първи септември може да повтори напрегнатия първи август, съпроводен с инциденти и конфликти в северната част на Косово, която е доминирана от местното сръбско население.

Дали този сценарий ще се реализира е доста сложно да се прогнозира. И докато посредниците в този диалог, ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и специалният пратеник на ЕС за диалога Мирослав Лайчак са все още оптимисти, че ще бъде постигнат компромис, то косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър  Вучич запазват мълчание.

Някогашния сръбски правителствен ръководител на канцеларията за Косово и Метохия Небойша Чович съобщи, че има сериозна информация от разузнавателните служби на Сърбия, че Прищина се готви да нахлуе в северната част на Косово на 25 август.

Той каза, че за това се създава сценарий на място под формата на въвеждане на машини за разбиване на блокадите. Показателно за това е , че е спряно движението към граничните пунктове в Северно Косово със Сърбия – Бърняк и Ярине и са преминали сандъци, за които се подозира, че съдържат боеприпаси и оръжия.

По време на преговорите под егидата на ЕС нищо важно не се е случило в Брюксел. И затова сега, според Чович, предстоят действия за етническо прочистване на сърбите от Северно Косово.

Според него струпването на специални части показва, че се подготвя конфликт, както и че информацията, че ще се издигат барикади, идва от хора, които искат да ускорят конфликта, за да не отварят възможността за нова среща в Брюксел и възможно решение.

Някой местни анализатори започнаха да правят аналогията между Северно Косово и Северна Ирландия, а ръководителят на политическото крило на ИРА- “Шийн Фейн” може да бъде лидера на косовските сърби Горан Ракич. 

Председателят на белградския  Форум за етнически отношения Душан Янич, очаква обаче  ситуацията в Северно Косово да не ескалира на 1 септември. Но истината е , че  напрежението в северно Косово е много сериозно и то не от днес, а от лятото на 2011 година, когато бъше първата голяма блокада  на пътищета към тази част на страната, последвано от запалването на граничните пунктове със Сърбия Ярине и Бърняк.

Напрежение имаше и през есента на миналата година, когато руският посланик в Сърбия инспектира заедно с министъра на отбраната  воисковите части на Сърбия по границата с Косово.

Александър Боцан Харченко, един от най добрите руски дипломати и познавачи на Балканите, остави дипломатичния тон  в началото на август и каза, че ако трябва сръбските части трябва да влязат в Косово, което даде ясен сигнал че Русия би подкрепила военно решение на Балканите, вероятно с цел  да разтовари международния фокус  върху военните й действия в Украйна и да отвори нов балкански фронт.

Така че никак не е изключено да станем свидетели на балканска есенна буря още повече, че ситуацията в Северно Косово може да ескалира допълнително тъй като се появи информацията, че в навечерието на кризата на 1 август там са се намирали чеченци и черкези, които са били противници на чеченския лидер на Рамзан Кадиров.

За тази група се знае, че  са били Ахмад Бакаев, Идриз  Азрасанов, които са свързани с Джабулат Сюлейманов и Ахмет Закаев противници на Кадиров още от края на двете чеченски войни на Кавказ през 90- те години.

По кой път ще тръгнат процесите в Северно Косово дали по този на Северна Ирландия или Чечения от 90-те години, предстои да видим, но едно е  ясно, че над  региона се събират много облаци.

Ставащото в Северно Косово ще постави на изпитание решимостта на САЩ и НАТО да се справят с поредната  балканска криза, която няма да е последната, ако не бъде постигнат компромис, макар  че Белград и Прищина го разбират по свой начин.  


Николай Кръстев е професионален журналист, наблюдаващ регионалните процеси на Балканите и Черноморския регион. Отразявал е конфликтите в Косово през 1999 г. и в днешна Северна Македония през 2001 г.
Работил е като кореспондент на БНР в Белград за Западните Балкани от 2003 до началото на 2012 г., също така е бил кореспондент в Москва за Русия и постсъветското пространство 2015 до 2017 г. Сътрудничил е на редица регионални и български електронни медии и печатни издания.