Бивш член на руската Държавна дума твърди, че руски партизани са отговорни за взривяването на автомобил, при което загина дъщерята на един от най-близките съюзници на Владимир Путин в покрайнините на Москва, пише в. “Гардиън”.

Иля Пономарьов заяви в Киев, където живее, че извършеният в събота атентат е дело на Националната републиканска армия. По думите му това е нелегална групировка, действаща в Русия, чиято цел е сваляне от власт на режима на Путин.

Британското издание отбелязва, че няма как да установи достоверността на твърденията на Пономарьов. Руски коментатори обвиниха Украйна за атаката – твърдение, което Киев категорично отрича.

“Атаката отваря нова страница в руската съпротива срещу путинизма. Нова, но не и последна”, заяви Пономарьов в ефира на рускоезичната телевизия, която той стартира в Киев по-рано тази година.

При взрива загина Даря Дугина, 29-годишната дъщеря на руския политически коментатор и крайнодесен идеолог Александър Дугин. И двамата са обект на британски и американски санкции за действия за дестабилизиране на Украйна.

Пономарьов каза, че партизани в Русия са готови да извършат още подобни атаки срещу видни личности, свързани с Кремъл, в това число длъжностни лица, олигарси и хора от руските служби за сигурност. Бившият депутат прочете текст, който по думите му е манифест на групировката:

“Ние обявяваме президента Путин за узурпатор на власт и военнопрестъпник, който промени конституцията, предприе братоубийствена война между славянските народи и изпрати руски войници на сигурна и безсмислена смърт”. “Бедност и ковчези за едни, дворци за други – това е същността на неговата политика. Ние смятаме, че хората, чиито права са отнети, имат основание да се опълчат на тираните. Путин ще бъде свален от власт и унищожен от нас!”, се казва още в текста.

Депутат от левицата, Пономарьов бе единственият народен представител, който гласува против анексирането на Крим през 2014 година. След като бе на посещение в САЩ, Кремъл му забрани да се върне в собствената си страна.

Той стана украински гражданин през 2019 година. През март, след нахлуването на Русия в Украйна, той създаде канал в “Телеграм” на име “Роспартизан”, в който се съобщават новини за антивоенни действия в руски градове./БТА/