На фона на ожесточените военни действия в Украйна, Москва сключи дългосрочен военен договор с Техеран, информира израелският специализиран сайт Дебка. В основа на договорката стои бартерна сделка в областта на ВВС.

Техеран ще предостави 300 /определени източници споменават бройката 1000/ дрона Shahed-129 и Shaed-191, някои вече са влезли в бойни действия в Украйна срещу неопределен брой СУ-35, четвърто поколение. Иранците са поискали подобряването на способностите на иранските ВВС срещу зачестилите удари на израелските ВВС на ирански цели в Сирия.

Очевидно е, че самочувствието на иранските ВВС се е повишило, тъй като веднага след поредната израелска атака срещу иранска цел в близост до Тартус, американската военна база в ат Танаф на сирийско-иракската граница е била атакувана от неизвестен дрон.

Сирийската лаборатория за правата на човека не уточнява произхода на дрона, но се казва, че е излетял от позиция на проиранска милиция в Югоизточна Сирия. Става въпрос за втора поред атака, на която е отговорено, за разлика от първата.

Експерти отбелязват, че сътрудничеството във военната област между Русия и Иран е многостранно. Така например в Иран ремонтират повредените в Украйна руски самолети.

В областта на киберсигурността двете страни също синхронизират своите действия. Израелските източници отбелязват, че Иран е предоставил на руско разположение през последните две седмици своя хакерски потенциал. Той е изцяло в услуга на Москва, подпомагайки нейната агресия в Украйна. Хакерската група Farigh al Tehereh, представена от иранските медии като иракска група от съпротивата /всъщност е част от иранската Революционна гвардия/ редовно атакува цели на НАТО.

Преди бяха предимно тези от Турция. Сега обаче американската НПО, Институт за изследване на мира информира за преориентиране. Става въпрос за кибератака, проведена на 15 юли срещу румънски сайтове на военни обекти, в това число и на местната гранична полиция, с цел да затрудни преминаването на украински бежанци в Европа.

Западни източници добавят, че по време на руско-иранските преговори е била обсъждана темата за предоставянето на балистични ракети от Иран, с цел да се компенсират намаляващите запаси на Русия, заради войната в Украйна.

В същото време Москва вече не е толкова настоятелна мястото на оттеглените от Сирия руски военни части да остане празно. Наблюдава се мълчаливо съгласие на руското военно командване на отделни позиции в Сирия да бъдат дослоцирани проирански сили. Темата е била и обект на дискусия в Дамаск на 22 юли между посетилия сирийската столица командващ иранската Революционна гвардия генерал Хосейн Салама и сирийския президент Башар Асад.

Като кулминация на руско-иранското, но и китайско военно сътрудничество западни военни експерти посочват планираното за периода 17-27 август ВМС учение на трите държави край бреговете на Венецуела. Това е ясно послание на Путин, че е готов да отговори за западната военна помощ за Украйна и то непосредствено в близост до САЩ. Счита се, че Москва, Техеран и Пекин искат да демонстрират отличен синхрон, който е способен да нанесе удар в гърба на САЩ.

В допълнение информирани източници отбелязват откриването на Ирански търговски дом в Москва, който ще играе важна роля при осигуряването на транспортен коридор за износ на руски стоки към Индия, зачестяването на полетите между двете столици, както и включването на Иран в руската разплащателна система „МИР“.