Докато в Украйна летят куршуми и падат бомби, Русия води все по-широкообхватна информационна война в Източна Европа с помощта на фалшиви профили в социални мрежи и пропаганда, за да разпространява страх от бежанците и растящите цени на горивата, като в същото време нарича Запада неблагонадежден съюзник, отбелязва Асошиейтед прес в свой анализ.

Висш български служител каза този месец, че Кремъл плаща на журналисти, политически анализатори и други влиятелни граждани по 2000 евро (4000 лева) на месец, за да публикуват в интернет проруско съдържание. Изследователи също така са разкрили усъвършенствани мрежи от фалшиви профили, ботове и тролове, благодарение на които все повече ескалира разпространяването на дезинформация и пропаганда в страната, отбелязва авторът Дейвид Клепър.

Той пише, че подобни сценарии се разиграват и в други държави в региона, като Русия се опитва да прехвърли другаде вината за своята инвазия в Украйна, предизвиканата от нея бежанска криза и повишаването на цените храните и горивата.

България задълго време беше смятана за верен съюзник на Русия, въпреки че през последните десетилетия страната със 7-милионно население се обърна на Запад, като се присъедини към НАТО през 2004 г. и ЕС три години след това.

След като България, Полша и други държави от бившия Варшавски договор застанаха на страната на своите съюзници от НАТО в подкрепа на Украйна, Русия отговори с вълна от дезинформация и пропаганда, с която се опита да се възползва от обществените дебати по отношение на глобализацията и налагането на западните ценности.

В Полша това стана под формата на антизападна пропаганда и конспиративни теории. Една от тях, разпространявана от свързана с Русия хакерска група, в очевиден опит да раздели Украйна и Полша, твърди, че полски организирани престъпни групи крадат органите на украински бежанци.

България е в особено уязвима позиция, отбелязва АП. Прозападният премиер Кирил Петков загуби вот на недоверие миналия месец. Безпокойствата за икономиката и цените на горивата само се засилиха, след като Русия прекъсна доставките на природен газ за България през пролетта. Сътресенията накараха президента Румен Радев да заяви, че страната му навлиза в “политическа, икономическа и социална криза”.

Отношенията на правителството с Москва допълнително усложняват ситуацията, посочва АП. България наскоро изгони 70 руски дипломатически служители заради опасения от шпионаж, което предизвика Кремъл да заплаши да прекрати дипломатическите отношения със страната.

Същата седмица руското посолство в София публикува призив към българските граждани да дарят собствени средства в подкрепа на руската армия и инвазията в Украйна. Българското правителство реагира гневно на опита на Русия да събира дарения за своята война в страна от НАТО.

Изследователи от Центъра за ситуацията с дезинформацията (ЦСД) идентифицираха анонимни профили, които са разпространявали проруско съдържание и са се занимавали с онлайн атаки, насочени срещу българи, изразявали подкрепа за Украйна. Някои от кибернападенията изглежда са били координирани, заключиха изследователите от ЦСД – базирана в Европа организация с нестопанска цел, обединяваща изследователи на дезинформацията.

Но като нагледен пример колко трудно е установяването на източниците на дезинформация, ЦСД също така е идентифицирал мрежа от три анонимни профила във “Фейсбук”, които според заключенията на изследователите биха могли да са част от руска кампания за дезинформация. Вчера компанията “Мета” каза че ще премахне профилите, които изглежда нарушават някои правила на нейната социална мрежа. Тя обаче добави, че не е открила информация, която да показва, че профилите са част от мрежа за дезинформация. По данни на “Фейсбук” те са на потребител от България, който обича да споделя проруско съдържание, публикувано от други хора.

След като висш български служител разкри руската схема за плащания от по 2000 евро на журналисти и политически коментатори, въпросният човек се подигра с представата, че работи срещу заплащане. “Благодаря Ви, господин Путин, за жеста, но не ми трябват 4000 лева, за да харесвам Русия. Аз я харесвам безплатно”, написа той.

БТА