Вчера световните агенции обявиха, че саудитската нефтодобивна компания „Арамко“ е станала най-богатата фирма в света, измествайки от челното място американската „Епъл“.

Пазарната стойност на саудитската компания се изчислява на 2,43 трилиона долара срещу 2,37 на американския й конкурент. Това стана възможно заради високите цени на енергоресурсите като през 2021 г. саудитският стопански субект е повишил своите печалби със 124%.

Хегемонията на Саудитска Арабия е безапелационна в областта на енергетиката, която след избухването на войната в Украйна се превърна в ахилесовата пета на световната икономика.

Паралелно с това познавачи на саудитската политика са на мнение, че страната преминава в критичен етап от своята история. Официален Рияд търси нова роля в променящия се свят.

Изглежда, че договорът Queency не се възприема като достатъчна гаранция за съществуването на кралството. По друг начин казано, настоящият силен човек търси еманципация от Вашингтон. Моментът е твърде чувствителен, тъй като в Рияд става преход на властта, а именно от синовете на краля – основоположник Абдулазиз към неговите внуци.

Настоящият престолонаследник трябва да се пребори с два основни стълба, влияещи върху саудитския истаблишмент, за да утвърди властта си – управляващата династия и САЩ.

В тази светлина според кралската канцелария миналата неделя крал Салман беше приет в болницата в Джеда, за да му бъде направена колоноскопия /преглед на дебелото черво/и някои други изследвания. Лекарите са решили, че той трябва да остане в болницата за известно време, въпреки заключенията, че резултатът е „монархът е здрав“.

От тогава канцеларията не предоставя актуални новини за здравето на 86-годишния крал Салман. В същото време саудитецът Халед ал Джабли, син на известния опозиционер Саад ал Джабри – бивша дясна ръка на бившия престолонаследник Мохамед бен Найеф, известен с активните си контакти с американското разузнаване и самият той лекар пояснява, че ендоскопията/ част от която е колоноскопията/, рядко изисква хоспитализация.

Обикновено тя не се препоръчва за хора над 85 години. Според ал Джабри това е било наложено от вероятно стомашно-чревно кървене. През миналия месец март кралят беше приет в болницата в Рияд само за смяна на батерията на пейсмейкъра, но беше освободен същия ден от болницата.

Сега очевидно ситуацията е по-различна. Поведението на социалните медии също са симптоматични, пожелаващи му крепко здраве и благополучие. Саудитските блогъри ясно си дават сметката, че наближава моментът, в който тяхната просперираща държава ще премине през тежко вътрешнополитическо изпитание.

Това е факт особено след засиления американски натиск за увеличаването на нефтодобива през призмата на войната в Украйна. Ако геополитическата обстановка и вътрешнополитическите баланси бяха нормални, здравето на крал Салман нямаше да е от такова значение.

Обикновено, традиция в кралството е управлението през последния „труден за монарха период“ да се реализира от неговия престолонаследник – обикновено брат или полубрат. Властта след леталния край на титуляра плавно преминава в ръцете на де факто, управляващия.

Престолонаследникът не е изправен пред сериозни предизвикателства, тъй като има споразумение между братята, а отношенията със САЩ са стабилни. Сега нещата са различни, особено в светлината на „огромната нужда на Вашингтон от този стратегически район“.

Когато фокусът на американското внимание се премести към Азия /заявено от Барак Обама през 2014 г./ значението на Саудитска Арабия намаля. Това предизвика известна тревога във властовите кръгове на „световната нефтена помпа“.

След избухването на войната в Украйна обаче нещата се възстановиха. Епицентърът на американското внимание отново се върна в Европа, за сметка на Азия. По тази причина не само Вашингтон, но и целият свят следи внимателно, но и мълчаливо здравословното състояние на саудитския монарх.

Докато кралят е жив, дори в „недотам оперативно състояние“, той осигурява легитимност на действията на престолонаследника Мохамед бен Салман /MBS/, а именно управление на страната и определяне на цената на нефта на световните борси чрез картела ОПЕК +.

Експерти считат, че ако кралят не напусне болницата MBS ще има нужда от някакво проактивно действие от името на баща си или от свое собствено. Такова би било например прехвърлянето на правомощията на краля на него, докато не се изясни съдбата на титуляра на властта.

По този начин ще се цели париране на разкола в династията. Запознати си спомнят напрежението, което се породи в кралския двор след елиминирането на бившия престолонаследник принц Мохамед бен Найеф и принц Ахмед бен Абдулазиз.

Тогава MBS успя да се наложи, благодарение на авторитета на баща си и подкрепата на бившия американски президент Доналд Тръмп. Привържениците на опозиционерите бяха арестувани. Настоящият момент обаче е коренно различен.

MBS е на мнение, че основната опасност на пътя му към престола е стопанинът на Белия дом, който не отстъпва в искането си за повишаване на добива на нефт. Нещо повече, някои специалисти определят сближаването на MBS с руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин като откровено предизвикателство към Джо Байдън.

Редица близкоизточни експерти са на мнение, че в своето съзнание американският президент обвинява именно MBS като причина за безпрецедентната инфлацията в САЩ.

Управляващите демократи и тяхното правителство, които се явяват на частични избори през ноември, ще струпат гнева си върху саудитеца, ако резултатите са крайно катастрофални за техните кандидати.

В тази връзка Конгресът възобновява дискусиите и потенциалното прегласуване на закона NOPEC /No Oil Producing and Exporting Cartels Act/, гласуван още през 2007, но никога не приложен. Става въпрос за правна норма, която позволява действия на международни картели да бъдат съдени съгласно американското антитръстово законодателство.

Визиран е картелът ОПЕК и най-вече Саудитска Арабия. Ако това стане, отношенията Вашингтон-Рияд ще се изострят още по-силно. Все пак нищо не се знае. Запознати предполагат, че е възможна и сделка между двете страни. В някои социални мрежи започнаха да се тиражират предположения за предаването на саудитски опозиционери като Саад ал Джабри срещу повишаването на продукцията на Арамко на световния пазар.

Експерти допълват, че ал Джабри не живее в САЩ, а в Канада и той не е под американска юрисдикция. Всъщност белегът за вероятна сделка между Байдън и MBS ще бъде вероятното предаване на Рияд на Саад ал Джабри. Ако последният, по някакъв начин се окаже в Саудитска Арабия, означава, че Байдън е приел властта на младия принц като държавен глава на нефтената монархия и се отказал от Мохамед бен Найеф.

Някои обаче считат, че е възможно и Байдън да сключи сделка с противници на MBS, с цел неговото отстраняване. Всъщност схемата е ясна. Това направи Доналд Тръмп с MBS, за да отстрани Мохамед бен Найеф, който е по-близък до разузнаването и до кръговете в Демократическата партия.