В статия, публикувана в POLITICO.EU, цитирайки дипломатически източници, се посочва, че иранските ядрени преговори са “на ръба на колапс”.
Причината са исканията на Русия тя да бъде освободена от всякакви бъдещи западни санкции в отношенията й с Иран. Дипломати заявиха, че преговорите са стигнали „до задънена улица“ заради руската позиция, която изглежда, че ще провали съживяването на споразумението от 2015 г.
Както вече the Foreign Insider писа, Москва иска всяко връщане към споразумението да включва гаранции, че всяко бъдещо руско сътрудничество с Иран ще бъде освободено от санкциите на ЕС и САЩ.
Преговарящите на западните страни дадоха ясно да се разбере, че „не могат да намерят начин да отговорят на тези искания“. В тази светлина преговорите вероятно ще спрат, за да се оформи друг тип преговори – руско-ирански, за да уточнят двустранните им проблеми. Високопоставен западен представител заяви пред цитирания информационен източник:
„Руските искания са невъзможни, защото преговорите във Виена се отнасят за завръщане към споразумението от 2015 г., а не за налагането на санкциите на Москва“.
Миналия вторник главният преговарящ на Русия във Виена Михаил Улянов представи исканията на страната си на координатора на преговорите Енрике Мора.
Участници в преговорите отбелязаха, че през последните няколко дни “атмосферата на масата на преговорите е била много напрегната и нивото на напрежение се е покачило изключително високо”.
Официални лица, запознати с естеството на преговорите, обясниха, че „възстановяването на ядреното споразумение без Русия е възможно от теоретична гледна точка. Преди всичко ще е необходимо да се намери друга страна, като например Китай или може би Казахстан, която да приеме излишъка на обогатения ирански уран и да го замени с естествен уран.
Паралелно с това тя трябва да работи по посока на превръщането на централа Фардо в нормално съоръжение за изследване на атомната енергия за мирни цели. /The Foreign Insider/