На 27.02.2022 патриархът на Москва и цяла Русия Кирил подкрепи войната на Русия срещу Украйна. Той призова руските граждани да се молят за мир в „руската земя“, която според него включва Русия, Украйна и Беларус.
Според анализатори това хвърля светлина на амбициите на Путин да възроди Съветския съюз, но под булото на източноправославната религия. Експерти считат, че това е една от причините, наред с желанието на Киев да се присъедини към НАТО, за агресията към съседната страна.
Според известната историчка на християнството Даяна Бътлър „Путин иска да присъства на Великденската литургия в катедралата в Киев.“ Тази година православният Великден е на 24 април. За някои източноправославни християни град Киев е като Йерусалим.
Той е първата столица на държавата Киевска Рус, за чието историческо наследство спорят двете съседни държави. В тази връзка Киев играе особена роля в доктрината на руското национално съзнание.
Специалистката по история на религията отстоява мнението, че „в погледа на Руската православна църква /РПЦ/ войната срещу Украйна е равнозначна на кръстоносен поход за възстановяване на контрола върху светите места“.
Руската агресия срещу съседната страна произтича на фона на отделянето през 2018 г. на Украинската православна църква /УПЦ/ от РПЦ, след като е била част от нея от 1686 г. Независимостта на УПЦ доведе до по-голямо разцепление в семейството на православните църкви.
Тогава РПЦ обяви отделянето си от православното семейство, в знак на протест срещу акта на Вселенския патриарх на Константинопол, Вартоломей I, когато последният издаде указ, признаващ новата църква.
В своя статия в „Ню Йорк таймс“ американският шахматист от украински произход Майкъл Ходорковски отстоява мнението, че отделянето на УПЦ от РПЦ е сериозен удар за партиарх Кирил.
С този акт неговите последователи са намалели с около 30%. Наред със самите миряни, това означава и загуба на милиони долари, изразяващите в църковна собственост.
Отношенията между Путин и РПЦ са необичайно динамични и символизират желанието на президента да използва нейните послания за реализирането на политическите му амбиции.
В своята книга „Могъщия и всемогъщият“ експертът Бен Райън отстоява тезата, че след болшевишката революция през 1917 г. никой друг руски лидер не е давал такива правомощия и привилегии, както Владимир Путин.
Това не направи дори Борис Елцин, който се опитваше да провежда политика на изкупление на греховете на съветските власти към православното духовенство. РПЦ е днес символ на Владимир Путин и не случайно бунтът на женската група Pussy Riot беше демонстративно проведен именно в московска катедрала.
Путин положи големи усилия да подкрепи църквата финансово, морално и политически. Това се изрази с възстановяването на църковните имоти, които са били продадени през комунистическата епоха. Паралелно на това се изградиха хиляди катедрали, а православната култура влезе в училищни учебни програми.
За отбелязване е, че РПЦ започна да играе важна роля в руската армия. По време на нахлуването на украинска територия са регистрирани мобилни черкви и свещеници, които придружават руските войници. Ролята на конкретния свещеник е да благослови оръжието и предстоящата битка, отслужвайки молитва с войниците.
В тази светлина руските въоръжени сили построиха собствена катедрала в Москва. Тя отвори врати през 2020 г., за да отпразнува 75-годишнината от победата на Русия във Втората световна война и да отпразнува военните подвизи на руснаците.
От своя страна, в своите речи патриарх Кирил нееднократно е споменавал ролята на църквата в гарантирането на духовната връзка между народите, изградили своите държави на територията на историческа Русия и значението й за защита на православните ценности, които руската цивилизация носи за света.
Според известния изследователски център Pew през последните две десетилетия се наблюдава истинско възраждане на източноправославната религия в тази част на света. Съгласно негово проучване около 70% от допитаните руснаци и украинци се определят като последователи на християнската източноправославна религия.
—–
The Foreign Insider Special Report: Всички права запазени. Препечатване или позоваване на повече от 100 знака от наши текстове, само след писмено позволение на редакцията.