Вестник „Телеграф“ извежда на преден план клип с изказване на 75-годишния екзотичен руски политик Владимир Жириновски на заседание на руския парламент.

Датата е 27.12.2021 г. Той ясно и кратко отбелязва:

„В 4 часа сутринта на 22 февруари ще почувствате [новата ни политика-бел.авт.] Бих искал 2022 г. да бъде спокойна. Но аз обичам истината. Седемдесет години съм казвал истината. Няма да е мирно. Това ще бъде година, в която Русия отново ще стане велика.”

Той също така предупреди, че руското правителство ще предприеме нов курс в политиката си в Украйна на тази дата. Руският националист не обяснява каква може да бъде тази нова тенденция, нито предоставя допълнителни доказателства.

снимка: kremlin.ru

В същото време той подчертава символиката в настоящите действия на руския президент Владимир Путин. В тази връзка, както вече the Foreign Insider отбеляза, при посещение на руска парламентарна делегация в Дамаск в края на декември 2021 г., включваща представители на сепаратистките републики сирийският президент Башар Асад заяви, че „Сирия е готова да признае Донецк и Луганск“.

В тази светлина руското външно министерство промени логото си в туитър. Само два дни преди признаването на Донецк и Луганск МИД поддържащите акаунта написаха там “22022”, внушавайки датата 22.02.22.

Международни наблюдатели отбелязаха, че тя е наистина символична. На този ден Евромейданът свали проруския прeзидент Виктор Янукович, което впоследствие доведе до анексирането на Крим. Владимир Жириновски е роден в Алма Ати.

Завършва тюркология в известния руски университет „Патрис Лумумба“, в които учат стипендиантите от страните от Третия свят. Той има един мандат като преводач в посолството на СССР в Анкара.

Очевидно неговата партия Либералдемократическата е създадена от специалните служби, с цел да обере националистическия електорат в Русия. В тази връзка той е известен със своята яростна антизападна реторика. Той предлага използването на ядрено оръжие срещу чеченците по време на Втората чеченска война.

Жириновски също така призова за насилствено връщане на Аляска от Съединените щати, възстановяването на контрола на Москва над целия бивши Съветски съюз и директното анексиране на Казахстан от Русия.

Въпросният Жириновски нееднократно е вкарвал България в своя език на омразата. Дълъг е списъкът с провокативните му изказвания.