Статистиката, публикувана от катарското списание “Лусил”, разкрива, че износът на газ от Катар за Европа се е увеличил от 653 000 тона през януари 2021 г. на 1,1 милиона тона през януари 2022 г.
Това представлява увеличение от 45,1%. Подобно нещо беше договорено от Държавния департамент. Става въпрос за усилия от страна на американската дипломация да минимизира ефекта от износа на руския газ върху позицията на ЕС по кризата около Украйна.
Както вече the Foreign Insider отбеляза, по време на преговорите на американската делегация държавният глава шейх Тамим е отбелязал, че „на пристанището има няколко танкера, които са предназначени /засега-бел.авт. / към азиатски клиенти.“
Паралелно с това с решение на ЕК бяха прекратени всякакви търговски спорове с катарската фирма за износ на газ за ЕС. Това стана след оплакването на шейх Тамим пред американците от „европейската бюрокрация“ при износа на газа.
Според материала в посочената медия общият износ на газ от Катар в началото на 2022 г. възлиза на 7,2 милиона тона. Това представя приблизително 21% от световния пазар на газ. Близкоизточната страна експортира по-голямата част от своята продукция към азиатския пазар. През януари 2022 г. Доха е изнесла над 5 милиона тона в 9 азиатски държави. В същото време тези 1,1 милиона тона са експортирани за пет европейски страни.
 Индия е най-големият вносител на катарски газ със своите 1,2 милиона тона. Следва Китай с 1 милион тона, Южна Корея – 661 000 тона и Пакистан – 504 тона.
В Европа най-големият вносител на въпросната суровина е Обединеното кралство с 461 000 тона, Италия – 380 000, Полша – 91 000 и Белгия – 76 000 тона.
На този етап Русия твърдо е най-големият износител на газ за Европа със своите 40%. Очевидно сред плановете на ЕС е Катар да стане сериозен неин конкурент за сметка на руския дял. В момента тази арабска страна задоволява едва 5% от нуждите на богатите европейски потребителите на ценната суровина.
Не е много ясно дали увеличаването на катарския дял на европейския газов пазар ще е за сметка на увеличаване на производството или за сметка на «пренасочване на някои доставки за азиатския пазар». Със сигурност обаче това ще стане за сметка на руския газ в Европа, който представлява 80% от общия износ на Газпром.