Генералният секретар на създадената през 1962 г. Световна ислямска лига, бившият саудитски министър Мохамед ал Иса, присъства на будистка молитва в Тайланд, съобщават местни медии.

На снимките се вижда ал Иса, който е приет от Великия будистки монах Сомдей Фра. На 8 февруари 2017 г. 89-годишният Фра беше назначен за върховен лидер на будистите в Тайланд от крал Маха Вачиралонгкорн.

Това стана след като пред декември 2016 г. местният парламент измени закона, по силата на който държавният глава получава правомощия да назначава върховния духовен ръководител на будистите. Това става независимо от бурните протести на местното силно духовенство.

От медийните съобщения става ясно, че двамата духовни лидери са се договорили да се борят за мир заедно с всички хора по земното кълбо, независимо от различната им религиозна принадлежност.

Интересно в случая, че самата СИЛ игнорира това събитие в своето медийно отразяване на посещението на генералния секретар в тази страна. В същото време много изчерпателно бяха обрисувани срещите на ал Иса с местните ислямски общности. Прави впечатление, че премиерът на Тайланд генерал Прают Чан-о-ча е приел генералния секретар на СИЛ. Тя е най-голямата ислямска НПО и се възприема като изразител на саудитската външна политика. Роденият през 1965 г. Мохамед ал Иса е силно противоречива личност. Той е бивш правосъден министър на кралство Саудитска Арабия.

През 20-ти век СИЛ беше възприемана като инструмент за разпространение на салафизма и екстремизма. След атентатите от 11 септември и силния натиск на САЩ върху правителството на Саудитска Арабия СИЛ направи опити видимо да се реформира в своето разбиране за ислям и междурелигиозен диалог.

През 2012 г. в своя реч в Ислямския университет Мохамед бен Сауд в Рияд ал Иса заявява, че „салафизмът е само един от подходите, през който трябва да бъде възприеман ислямът.“ През 2020 г. ал Иса посещава бившия концентрационен лагер Аушвиц и заявява, че отричането на Холокоста трябва да се криминализира. Още по-интересни са неговите разсъждения за „кръстоносните походи“.

В желанието си да представи модернизирана визия на СИЛ в диалога между религиите, преди три години ал Иса декларира, че не е правилно да бъде обвиняван Папата за организирането на „кръстоносните походи“.

Той предложи те да бъдат наричани ал хуруб ал франджие, „франкистки войни“, хвърляйки отговорността за тях върху средновековните светски владетели в Европа. Ал Иса получава множество международни награди.

Една от най-екзотичните от тях е връчена от Ръсел Нелсън. Последният е председател на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, известна още като мормони.

Запознати отбелязват, че ал Иса говори много повече срещу ислямски политически партии, на първо място срещу Мюсюлманските братя, отколкото срещу друговерците. Подобно поведение напълно съвпада с политиката на Саудитска Арабия и най-вече с вижданията на принца-престолонаследник Мохамед бен Салман.