Скандалът избухна след като турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу пусна в неговия акаунт в туитер снимки на някои от телата на починалите кандидат-мигранти. Той обвини гръцките граничари, че са причинили смъртта им.
Сойлу твърди, че на 12 от група, състояща се от общо 20 души, гръцките власти са свалили дрехите и обувките, след като са преминали границата с Гърция, преди да ги върнат обратно в Турция.
Това е станало около КПП Ипсала. Местните метеорологични служби са показали, че температурите през нощта са около 2-3 градуса под нулата.
Гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис не оспори смъртните случаи, но той нарече турските твърдения “фалшива пропаганда”. Според гръцкия вестник “Екатимерини”, Митаракис е казал, че смъртта е трагедия, но мигрантите никога не са преминали границата с Гърция.
В същото време гръцкият политик е заявил, че турските власти трябва да “направят повече, за да предотвратят кандидат-мигрантите да тръгват от Турция”. Той допълва, че всякакво предположение, че тези хора някога не са стигали до гръцка територия и че са били някога изтласквани от там, е пълна глупост.
Митаракис каза, че „вместо да обвинява други, Турция трябва да поеме своите отговорности, ако иска да предотврати повторение на подобни трагедии“.
Представител на Агенцията на ООН по миграцията /IOM/ в свое изявление каза, че е “ужасен” от съобщените смъртни случаи. Говорителката на въпросната структура Сафа Мшели, каза в Женева:
„Нарастващите съобщения за отблъскване на хора в движение по някои европейски граници и много части на света са изключително тревожни и трябва да бъдат разследвани и да се предприемат действия“.