Западни разузнавателни служби наблюдават изпълнението на първите стъпки за подготовка за нападение срещу Украйна, отбелязват израелски специализирани източници.

При подобна промяна на обстановката, по инструкции Държавният департамент е длъжен да нареди евакуацията на „несъществения“ персонал на посолствата. На 22 януари американската институция е заповядала на семействата на дипломатите за напуснат украинската столица.

По-късно министерството отрече подобни твърдения, твърдейки че „това ще стане единствено при извънредни обстоятелства“. Разбра се че подобни намерения имат и външнополитическите ведомства на Германия и Великобритания.

В същото време Русия увеличи контингента си на украинско-руската граница до 175 000 души. На западните сателитни устройства се виждало прехвърлянето на бригада „Искандер-М“ от арсенала на тактическите ядрени съоръжения на руската армия в близост до украинската територия.

Счита се, че това оръжие е предназначено да вземе участие в първия удар срещу съседната държава, ако Москва предприеме инвазия. Въпросната ракета има обсег 500 км и е способна да носи 500 кг експлозиви.

Нейната бойна глава може да носи и ядрен заряд. Ако бъде изстреляна, това означава, че може за пръв път да бъде използвано тактическо ядрено оръжие в реални бойни действия.

Освен това въпросната бригада „Искандер-М“ е оборудвана с допълнителни транспортно-монтажни пускови установки P78-19, базирани на шаси на камион 8×8 MZKT-79306.

Това очетворява капацитета на споменатата военна ЗРВ единица. Чрез изстрелването на тези ракети, руската армия се надява да изгради чадър върху техните бомбардировачи, с цел противодействие на украинската ПВО. Във възстановката на западните разузнавания, част от потенциалната руска атака е и изстрелването на крилати ракети „Калибр“ от подводници в Балтийско и Черно море.

Тези ракети имат обсег 2 400 км и бяха използвани при руската офанзива в Сирия. Заповедта за евакуация на семействата на американските дипломати дойде часове след доставката на Киев на първата пратка от американска помощ на украинската армия на стойност 200 милиона долара.

Балтийските държави Естония, Латвия и Литва обещаха да изпратят американски противотанкови и противовъздушни ракети в Украйна след съгласие, дадено от Вашингтон.

„Откровените и съществени“ разговори, проведени в петък в Женева от държавния секретар Антони Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров, не успяха да постигнат пробив за преодоляване на кризата. Все пак е постигнато съгласие за по-нататъшен диалог. Вероятно раздвижването на гореспоменатите бойни единици към украинската граница е вид инструмент за натиск върху американската страна.

Москва отлично знае, че тези предислоцирания не могат да убягнат на екрана на американските сателитни системи. Военни експерти са на мнение, че силовият сценарий не е напълно изключен. Но на този етап, според анализатори, добре познаващи руската тактика, в Москва все още не са дали зелена светлина за нанасяне на първия удар.

Те се аргументират с факта, че на предполагаемата фронтова линия не са изпратени медицински екипи и не са разгърнати полеви болници. Ако това стане, западните експерти са на мнение, че президентът Путин вече е издал заповед, а военните ще решат кога ще нападнат.

За сега очевидно се упражнява безпрецедентен натиск върху Запада за отстъпки чрез военен рекет. Някои западни експерти считат, че широкомащабна инвазия е изключена, тъй като това означава тотална касабница /десетки хиляди убити/, както и огромни бежански колони от Украйна към Русия.

Подобно развитие на конфликта за Путин е неприемливо, особено по отношение на втората част. Западни медии цитират неназовани военни централи, които са на мнение, че не е изключено да бъде нанесен удар единствено върху Киев, без да се удря или нахлува на украинска територия.

Вероятно това е имал предвид Джо Байдън, когато отбеляза, че Вашингтон ще отвърне дори, ако Москва предприеме „ограничена инвазия“ на украинска територия. Неговият колега Зеленский му отговори, че такова понятие не съществува. Инвазията си е инвазия.

Двете страни много добре знаят, че информацията от съвременните сателитни средства са най-доброто доказателство за намеренията на дипломатите и за естеството на инструкциите за начина на водене на преговорите, които са им дадени.