В статия, озаглавена „Информатор „О-35-VIII“ със склонност към  уискито“ и публикувана в популярното списание „Дер Шпигел“ Клаус Вигрефе твърди, че бившият канцлер на ФРГ Вили Бранд е предоставял данни на контраразузнавателното звено на американското военно разузнаване.
Позовавайки се на изследвания на историка Томас Богард в Центъра на американска военна история, който работи по списък на немски и австрийски агенти на американските служби, немският журналист твърди, че от 1948 г. до 17 март 1952 г. иконата на Германската социалдемократическата партия е информирал редовно Корпуса за контраразузнаване (CIC) на военното разузнаване на САЩ.
В материала се казва, че Бранд дава ценни сведения за Германската свободна младеж, официалното младежко движение в бившата ГДР и част от управляващата там Партия на социалистическото единство в Германия.
Същото е правил и по отношение на корабостроителници, фабрики и телефонната мрежа на Съветската армия в ГДР.
От своя страна американските военни са отбелязали, че представители на CIC са се срещали с Бранд повече от 200 пъти за четири години. Това е ставало преди той да поеме поста на канцлер на Федералната република. Те са го оценявали като човек, заслужаващ доверие. Клаус Вигрефе добавя, че Вили Бранд е бил регистриран с кодовото име „О-35-VIII“.
През 1971 г. Вили Бранд получава Нобеловата награда за мир. Само три години по-късно той е принуден да подаде оставка. Независимо, че това не е единствената причина, Бранд се оттегля от немската политика след шумен шпионски скандал. През 1974 г. неговият личен съветник Гюнтер Гийом е арестуван за шпионаж в полза на Министерството на държавна сигурност на бившата ГДР.
Вили Бранд умира на 8 октомври 1992 г. в Ункел, близо до бившата германска столица Бон.