Ангел Иванов разказва две паралелни истории. За два свята, които не си приличат по нищо, но са като двете страни на една и съща монета. 

Сюрреалистична картина се разигра в ранния следобед на 15 август, неделя, в пространството пред президентския дворец в Кабул… Няколко „горили” с тъмни очила и слушалки в ушите носеха на рамо препълнени чували и ги хвърляха в багажниците на четири бронирани черни лимузини.

След като капаците вече не се затваряха, яките мъжаги изхвърлиха остатъците буквално на тротоара, а доларови банкноти се рахвърчаха от във въздуха при излитането на VIP хеликоптера от специалната площадка на покрива на сградата.

Така изглежда позорното бягство на бившия афганистански президент Ашраф Гани от страната при настъпващите талибански отряди. Бързането е било голямо, все пак няколко американски служби твърдят предишния ден в свой доклад, че на ислямистите ще им трябват половин година да овладеят столицата и да свалят режима на Гани.

Всеки първокласник би се изсмял на подобна прогноза, нямаща нищо общо с реалността. Няколко дни по-късно бившият държавен глава ще направи опит във видеообръщение в Twitter да да се извини на сънародниците си и да оправдае бягството с желание да не окървави връщането на талибаните във властта.

Но фактът е простичък – „геройството” си Ашраф Гани е оценил на 169 милиона долара в брой, изнесени в Обединените арабски емирства…

Семейството на избягалия бивш демократично избран президент отдавна се е насочило към стилен начин на живот в Америка. Дъщерята на 72-годишния доктор от Колумбийския университет и бивш висш служител на Световната банка  и ООН – Мариам, живее волния живот на хипстър художник в луксозно таванско помещение в Бруклин.

Синът му Тарек Гани и съпругата му са „затворници” в къща за 1,2 милиона долара във Вашингтон. Бохемският живот на 42-годишната визуална артистка и режисьор е в пълен контраст с жестокото талибанско подтисничество над сънародничките й.

Луксозният тих, озеленен блок на Клинтън Хил, в който е жилището, е близо до оживени ресторанти и Института Прат. Самата Мариам, описваща себе си като „клише на Бруклин”, израства в дълбоката провинция на Мериленд.

Бъдещият президент и съпругата му Рула, която е от Ливан, отгледаха двете си деца, Мариам и Тарек, в Мериленд, когато Ашраф преподаваше в университета „Джонс Хопкинс”.

Докато баща й беше финансов министър от 2002 година, преди да бъде избран за президент първо през 2014-а, а след това отново през 2019-а, Гани започва артистичната и преподавателската си кариера.

Работите й се появяват в някои от най-известните музеи в света, включително Гугенхайм и МОМА в Ню Йорк и Тейт Модерн в Лондон. През 2018-а се присъединява към колежа Бенингтън във Върмонт.

***

Нито един от представителите на семейство Гани не познава Мансур… 10-годишният малчуган избяга с риск за живота си от Афганистан след повторното идване на власт на талибаните в средата на ангуст и сега живее в безопасност в щата Вашингтон с роднини.

За разлика от Мариам, момчето всеки ден пита дали може да се върне. В хаоса около изтеглянето на американските войски и евакуацията на повече от 70 000 афганистанци в САЩ, Мансур беше отделен от родителите, братята и сестрите си.

Той имаше грижата за малкото дете на братовчедката на майка си, Шогофа, на влизане в кабулското летище. В този момент прозвучаха изстрели и военните затвориха портите между Мансур и родителите му.

След три дни на летището момчето се качи на самолет с Шогофа, с надеждата, че останалата част от семейството ще успее да стори същото с по-късен полет. Шогофа се озова в американска военна база в Ню Джърси с двете си малки деца, Мансур и други роднини.

След няколко седмици се преместиха при сестра й Нилофар, която живее в района на Сиатъл. В момента родителите на Мансур се укриват в Афганистан заради предишната позиция на баща му в афганистанското правителство.

Момченцето седи предимно само и рядко играе с другите деца. Семейството поиска да бъдат публикувани само първите им имена, за да не навредят на роднините, които още са в Афганистан.

***

39-годишният Тарек Гани, професор по икономика във университета Вашингтон в Сейнт Луис, и съпругата му Елизабет Пиърсън, съветник по законодателството на влиятелната сенаторка от Демократическата партия Елизабет Уорън, притежават безупречна градска къща, боядисана в червено и разположена само на миля от Капитолия.

Наследникът на избягалия президент получава бакалавърска степен по международна сигурност от Станфордския университет, след което магистърска и докторска от Haas School of Business на Калифорнийския университет Бъркли, където е учила и съпругата му.

Двойката купи дома си с три спални и три бани за 959 000 долара през 2018 година, а цената му нарасна след пандемията. Средните цени на къщурките в района са в първите седем процента в Америка.

Тарек се завърна към преподавателската си работа в Olin Business School след две години като главен икономист на Международната кризисна група, която се описва като „независима, неправителствена организация с нестопанска цел, ангажирана с предотвратяването и разрешаването на смъртоносни конфликти“.

За работата му в Центъра за глобално развитие – мозъчен тръст с нестопанска цел, базиран в окръг Колумбия и Лондон – организацията написа: „Отдадеността на Тарек Гани към глобалния просперитет и изкореняването на бедността не е само част от това, което е той…

Това е и голяма част от мястото, откъдето идва. Докато беше студент в Станфорд, той прекъсна за година, за да живее в Афганистан и да работи като асистент на баща си Ашраф, докато последният беше финансов министър”.

Преди настоящата си позиция при влиятелната сенаторка, Елизабет е била неин съветник по здравната и икономическата политика. Снахата на бившия афганистански президент спечели, както навремето Бил Клинтън, примамливата и отваряща много тежки врати стипендия Роудс за обучение в Оксфордския университет.

***

Мансур е сред приблизително 1300 деца, евакуирани в Америка от Афганистан без техните родители или законни настойници, според Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ (HHS), което наблюдава грижите за непридружените непълнолетни.

Общото число не беше съобщавано досега. Сложните ситуации за непълнолетните, съчетани с езиковите бариери и липсата на приемни семейства, подходящи в културно отношение за тези, които нямат спонсори в Съединените щати, създават заплетен възел от проблеми за правителството на Байдън.

Основният сред тях е, че няма ясен механизъм за събиране на децата, които сега са в Съединените щати, с родителите, които все още са в чужбина. Новата американска администрация вече работи за ускоряване на приемането на родителите, чиито деца вече са в Америка.

Без такава процедура има голяма вероятност да се натрупат твърде много молби за влизане в страната по хуманитарни причини. Повечето от евакуираните деца и възрастни са с временни разрешения за престой, които ги предпазват от депортиране, но не им дават постоянен правен статут.

Децата отчаяно имат необходимост от правна помощ, за да се ориентират в сложната имиграционна система. От август са получени повече от 26 000 молби за временно влизане от афганистански граждани в чужбина.

По-малко от 100 заявления са одобрени условно от 1 юли, според Службите за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS). Афганистанците трябва да пътуват до трета страна, за да кандидатстват, защото посолството на САЩ в Кабул е затворено.

***

Докато това се случва, синът на бившия военен министър на Афганистан – генерал Абдул Рахим Вардак, купи имение в Бевърли Хилс за 20,9 милиона долара.

Дауд вече притежава апартамент в Маями Бийч за 5,2 милиона долара в престижния курорт Сейнт Риджис Бал Харбър, но очевидно пожела „да стъпи” и на Западното крайбрежие.

Построена през тази година и проектирана от местната архитектурна фирма Woods + Dangaran, къщата е описана като „сливане на модерното със средата на XX век“. Имотът от 0,58 акра за последно е продаден през 2016 година за 9,5 милиона долара на Woodbridge Group, вече несъществуваща компания по така наречената схема на Понци или на чист български… „пирамида”.

Woodbridge разрушават оригиналната къща в парцела, а новата беше продадена на Вардак в рамките на производството по несъстоятелност от водещата агенция за луксозни имоти в Лос Анджелис Viewpoint Collection. Новата къща замени по-малка, построена през 1960-а, собственост на Сали Хършбъргър, скандалната „фризьорка на звездите“ от Канзас, покорила Лос Анджелис.

Тя дава имота под наем на Кендис Нелсън, основател на хранителните вериги Sprinkles Cupcakes и Pizzana, преди да го продаде през 2013 година за 6 751 500 долара на бизнесмен от Флорида.

Новата къщурка на Вардак-младши представлява поразително ъгловата структура с пет спални, седем бани и стъклени стени, които предлагат гледка към централната част на Ел Ей.

Нелакираните дървета и други естествени материали определят интериора, който предлага приглушена палитра от сиви и кремави тонове. Съвременният минимализъм изглежда е водещ – има централен двор със самотно маслиново дърво, плоски тавани, пробити само от вградени LED светлини.

Дори насажденията са полудиви и леко обрасли по специфичен модерен начин. Басейнът се намира само на няколко крачки от къщата.

Публично не се знае много за бизнес интересите и богатството на Вардак, етнически пущунски бежанец, роден в Афганистан през 1977 година.

Той е президент на базираната в Маями AD Capital Group. По-големият му брат Хамед, завършил като първенец на випуска университета в Джорджтаун през 1997-а, е успешен бизнесмен, който управлява военно-транспортната компания NCL Holdings, базирана във Вирджиния, но действаща предимно в Афганистан,

NCL е осигурила изгодни правителствени договори на САЩ за не по-малко от 360 милиона долара в замяна на защита на американските доставки за Афганистан.

В края на 2009-а Хамед и компанията му попадат в огромен скандал в САЩ, при който няколко фирми са обвинени, че плащат на талибаните, за да си гарантират безпрепятствени доставки на стоките си. Оказва се, че в основата са едни 2,2 милиарда долара, които Пентагонът е платил на първоначално шест, а впоследствие осем, изпълнители на транспортните поръчки.

***

Родителите на Мансур избягват да говорят по мобилни телефони от страх да не бъдат проследени от новите ислямистки управляващи в Афганистан. На 1 ноември момчето разговаря с тях за първи път, откакто се разделиха през август.

„Да не знаят какво ще се случи с тях, как и кога семействата им може да избягат и дали в крайна сметка резултатът ще бъде успешен – това причинява огромни количества стрес и травма за децата”, казва Дженифър Ванегас, водещ адвокат в Центъра за правата на имигрантите в Мичиган.

Обикновено непридружените деца мигранти, пътуващи с членове на семейството, които не са родители или законни настойници, се разделят и се поверяват на грижите на държавата.

Но властите направиха изключение от правилото в насоките, издадени на 4 септември, според които афганистанските деца могат да бъдат дадени на на възрастни с доказано „добросъвестно“ отношение, които са били проверени от федерални служители.

***

Това са два свята, които никога и никъде няма да се срещнат… „Децата на афганистанската демокрация” имат различна съдба – между лагера в Ню Джърси и имението в Бевърли Хилс, което няма как да бъде описано на пущунски, защото просто в този език няма подобни думи. Останалото е лицемерието на голямата политика, която оставя след себе си повече жертви, отколкото избраници на съдбата.


Ангел Иванов е журналист с конкретна специализация в областта на международните отношения с фокус върху Близкия изток и Северна Африка. От 2007 година е отговорен редактор „Информация” на Националното „Дарик” радио, работил във вестник „Дневен Труд”. Автор на коментарни текстове и анализи в периодични издания и електронни медии.