Британски медии цитират британския секретар на отбраната Бен Уолас, който представи пред парламента радикални планове за преструктуриране на кралските въоръжени сили.

Стана ясно, че неговото ведомство е решило да закрие базата си Batus, провинция Алберта, Канада. Това става след пет десетилетия присъствие /от 1972 г./ в североамериканската страна.

Източник от отбраната, близък до плановете на военното ведомство отбелязва пред вестник Телеграф: „Ако имате само 148 танка и 22 от тях са заседнали в Канада, това са танкове, които не са в бойна готовност и не могат да бъдат оперативни.

Ако те тренират в Полша или Дукм /Оман-бел.авт./, логиката е, че имат по-оперативен и възпиращ ефект.» Все пак голямата тренировъчна база в Канада няма да бъде закрита през 2023 г. Batus е разположена на 2700 квадратни километра, оборудвана е с повече от 1000 превозни средства, в това число и танкове.

В нея са ангажирани повече от 400 постоянни служители и 1000 временно назначени такива, които подсигуряват учебните стрелби и маневри. В същото време министерството на отбраната изработи План за модернизация на сухопътните войски на кралските въоръжени сили, в който се залага на по-голямо дислоциране в световен мащаб.

Тя е наречена «Future Soldier” и е адаптирана към плановете на Обединеното кралство за глобална сила след Брекзит. Основните теренни регионални центрове ще бъдат Германия, Кения и Оман.

Идеята е „Обединеното кралство да увеличи своето глобално военно присъствие през следващите години, за да отговори по-добре на потенциални заплахи в различни части на света“. Освен това ще бъдат създадени „сили за глобално реагиране” въз основа на 16-та въздушнодесантна бригада” и 1-ва авиационна бригада на армията.

Те ще водят военни действия, но когато е необходимо ще оказват и хуманитарна помощ. Към този корпус ще бъдат прикрепени още и експертен батальон, логистичен батальон, артилерийска батарея и нови хеликоптери Apache и Chinook.

Паралелно с това, с цел „противодействие на екстремистки организации и борба със заплахите на враждебни държави“, ще бъде създадена бригада със специално предназначение, в която ще включва „рейнджърски полк“. Тя ще участва в конфликти със смесен характер, както и в антипартизански операции в Източна Африка, в това число и в Сомалия.

Според специалисти това е най-радикалната промяна през последните две десетилетия. Бюджетът на сухопътните войски е увеличен от 33 милиарда на 41,3 милиарда лири стерлинги.

Освен това британските власти посочиха, че броят на Кралските въоръжени сили до 2025 г. ще бъде 73 000 войници, без да се включват 30000 души от резерва на сухопътните войски.

Министърът на отбраната Бен Уолъс добавя: “Нашата армия ще действа по целия свят с пълен набор от инструменти за борба с множество заплахи, от киберпространството до битките на бойното поле.”