Турският сайт за проследяване на кораби „Yörük Işık“ отбелязва преминаването на сирийския кораб Laodisea през пролива Босфор, идващ от Егейско море. Това информира сирийският опозиционен сайт «Ад Дорар аш шамия».

Заявената дестинация е Абхазия. Последната се отцепи от Грузия и обяви своята независимост. През 2008 г. Русия официално я призна за независима държава, заедно с Южна Осетия. Други държави, които признават независимостта на отцепелия се грузински регион /съгласно позицията на Тбилиси/ са Венецуела, Никарагуа, Сирия, Науру и Вануату.

Дамаск установи дипломатически отношения със сепаратистите през 2018 г. Мониторинговият сайт отбелязва, че на 14 ноември 2021 г. въпросният кораб е преминал Босфора. След това е спрял проследяващото устройство и повече за него не се знае нищо.

В информацията се добавя, че корабът е бил натоварен с въглища и дървен материал. В обобщение се добавя, че сирийски кораби често акустират в турски пристанища. Най-често те превозват строителни материали, пшеница и скраб от Турция към Крим и Абхазия.

Всъщност интересното е, че сирийски кораби са транспортни посредници при сключване на сделки между турски фирми с чужди контрагенти, чиито правителства официално не се признават от Анкара.

Турция нееднократно е заявила, че никога няма да признае анексирането на Крим, както и Абхазия, която е една от новопоявилите се независими държави, разположена на бреговете на Черно море.

Ситуацията е още впечатляваща, тъй като Ердоган нееднократно е заявявал, че не възнамерява да възстановява дипломатическите отношения с правителството на Башар Асад.

Според закона „кайсар“, наложен на правителството в Дамаск от Вашингтон, всеки икономически субект, влязъл в икономически отношения със Сирия попада под санкциите на САЩ. Наскоро подобен случай имаше с датска фирма.