В статия във Financinal Times преди няколко дни саудитският автор Али ал Шихаби, близък до престолонаследника принц Мохамед бин Салман, отбелязва, че покачването на цените на нефта и тяхното трайно задържане е напомняне от страна на силния човек в Рияд до президента на САЩ Джо Байдън, че разполага с много силно оръжие срещу него.
През април 2020 г. цената на барела бе 37 долара, през декември същата година – 50 долара, а сега трайно се закрепи на 80 долара. Световните агенции предадоха, че Байдън е помолил бен Салман да съдейства за понижаването на цените на нефта, но така и не предадоха какъв е отговорът на престолонаследника.
Същият автор написа в туитър още, „че ако Байдън иска нещо, той знае номера на човека, на когото трябва да се обади.“
След като се видя нулевата реакция на пазарите, това не попречи на настоящия американски държавен глава да обвини саудитците в игра с цената на нефта.
Нещо повече, той добави, че покачването на цената на нефта става „по политическа инициатива на определена външна партия“. Без да назовава името на бен Салман, Джо Байдън не остана длъжен и заяви, че „много хора в Близкия изток искат да говорят с мен, но аз не съм сигурен, че ще говоря с тях“.
Знае се, че настоящият домакин на Белия дом не иска да комуникира лично със силния човек в Рияд, заради убийството на саудитския опозиционер-журналист Джамал Хашоги.
Подобни изявления и недомлъвки единствено потвърждават хипотезата, че конфронтацията между двамата държавници е станала открита. Някои считат, че тя дори е публична въпреки, че никой от двамата не назовава името на другия.
Експерти са на мнение, че във въпросната колизия саудитският престолонаследник, използвайки оръжието на петрола, има ясното съзнание, че става въпрос за несправедливо покачване на цените. Нещо повече, той осъзнава, че тя рефлектира върху икономиките и доходите на милиарди жители на планетата.
Логично е да се твърди, че освен личният сблъсък Джо Байдън – бен Салман на ценообразуването на световната нефтена борса влияят и фактори като търсене и предлагане, последиците от преодоляването на икономическата криза с корона-вируса, невъзможността за бърза реакция за повишаването на производството след безпрецедентния спад на производството и множество други.
Все пак специалисти са на мнение, че саудитският престолонаследник може, ако иска, да окаже натиск в ОПЕК плюс, с цел да се увеличи производството и по този начин да намали цените на нефта, а оттам и на цените на горивата за обикновените консуматори.
Дава се примерът с подобна молба, отправена от бившия президент Доналд Тръмп през октомври 2018, само месец преди провеждането на частичните избори в САЩ. Идеята е да се гарантира успехът на кандидатите на Републиканската партия.
Всичко това се случи и седмици след убийството на Джамал Хашоги. Тогава, стана ясно, че бившият директор на ЦРУ Джина Хаспел е представила таен доклад в Конгреса. В документа се посочва, че бен Салман е поръчал разчленяването на саудитския журналист.
Тръмп обаче отказа да разкрие съдържанието на доклада и по-късно в медиите изтече информацията, че той се е похвалил, че „е спасил „задната част“ на бен Салман.“
С идването на власт на Байдън нещата се промениха. Той декласифицира въпросния доклад само месец след полагането на клетва и даде ясно да се разбере, че няма лично да се занимава с престолонаследника. Бен Салман беше опозорен, след като неговият опонент Ердоган официално поиска от ООН да разследва убийството на Хашоги.
Днес ефектът е бумерангов. Саудитският престолонаследник не желае да съдейства за увеличаването на производството на нефт, стремейки се към отмъщение на управляващите демократи и лично на Байдън.
Поддържайки високи цени на нефта и респективно на цените на потребителските стоки, бен Салман се стреми да убеди американците, че именно новата власт в Белия дом е виновна за повишените цени.
По този начин той има амбицията да повлияе върху резултатите от междинните избори през ноември 2022 г. След обръщането на общественото мнение срещу Байдън след хаотичното оттегляне от Афганистан, високите цени на нефта съдействат за най-ниския рейтинг на Байдън след спечелването на президентските избори.
Запознати отбелязват, че от началото на годината до месец октомври цените на потребителските стоки са се увеличили с 6,2%. Това представлява най-големият скок на цените за такъв период от 30 години насам.
На фона на тези американо-саудитски взаимоотношения, битката на Байдън за понижаването на цените на нефта не е лесна. Бен Салман има индиректни съюзници, чиито намерения съвпадат с неговите. На първо място е Владимир Путин, на който високите цени на нефта са изгодни.
Същото важи и за Иран, независимо, че неговият износ е ограничен, вследствие на санкциите. Експерти твърдят, че най-важното е, че саудитският престолонаследник се радва на вътрешната американска подкрепа от Републиканската партия.
Хора на терен споделят, че техните активисти вече са започнали да експлоатират темата за инфлацията, която се случва в страната им, като се има предвид, икономическото състояние на страната. Републиканците си дават ясна сметка, че икономиката е най-важният фактор за печелене на избори.
От друга страна, високите цени на нефта отговарят на интересите на петролните компании, които Байдън наскоро атакува, обвинявайки ги в нарушаване на закона. Той ги обвини, че тези компании са реализирали огромни печалби през последните месеци, стараейки се да компенсират големите загуби през последните две години по време на кризата с корона-вируса.
Много важен инструмент за натиск на бен Салман върху Джо Байдън е силното влияние на Израел в САЩ. Безпрецедентното затопляне на отношенията между Тел Авив и Рияд се дължи, в много голяма степен, на отрицанието на двете правителства лично на политиката на настоящия президент-демократ в Близкия Изток.
Вероятно разходката на израело-американския равин Джейкъб Херцог /за която The Foreign Insider вече писа/ по улиците на Рияд не беше само индивидуално шоу. Фактът, че саудитските власти му разрешиха публична разходка в дрехи на равин, публични снимки пред плакати с лика на крал Салман и бен Салман и най-вече участието му в местната туристическа експозиция „Сезонът на Рияд“, не е случаен.
Специалисти са на мнение, че инструментите за противодействие на Байдън са ограничени. Той настоя пред свои съюзници от Европа, Япония, Индия, както и пред Китай да използват стратегическите си резерви от нефт, с цел да компенсират недостига на нефт на пазара.
Това е била една от темите, които са обсъждали Байдън и Си Дзинпин на неотдавнашната виртуална среща на високо равнище. В момента САЩ има запаси от 606 млн. барела. Според експерти американското правителство би могло да си позволи в продължение на няколко месеца да ползва единствено тези запаси.
Това обаче ще предизвика още по-голямо покачване на цените.
Съществуват и други опции, като налагане на санкции на Саудитска Арабия и на страни от OPEC + или напълно спиране на износа на американски нефт за трети страни.
Вероятно изявленията на саудитския опозиционер Саад ал Джабри в тв канала CBS с твърдения, че пред бившия /отстранен от крал Салман в полза на сина си/ първи престолонаследник Мохамед бен Найеф Мохамед бен Салман се е хвалил, че се е опитал да убие бившия крал Абдулла с отровен печат, донесен от Русия, е също инструмент за натиск върху човека, който държи ниско производството на нефт.
Заедно с това Мохамед бен Салман си спомня чудесно, че през 2015 г. фаворитът за крал на Саудитска Арабия на Барак Обама, чийто вице беше настоящият американски държавен глава, беше именно Мохамед бен Найеф. Това беше дори за сметка на неговия баща Салман бен Абдул Азиз, който се качи на трона на 23 януари 2015 г.
Големият въпрос, който остава отворен е дали Байдън ще предприеме радикални мерки веднага срещу неговия опонент бен Салман. Другата опция е това да стане след смъртта на баща му, крал Салман, чието здравословно състояние може да поднесе изненади по всяко време.
Вероятно това зависи от цените на нефта, след като страните-членки на OPEC + са обещали увеличаване на производството с 400 000 барела дневно от месец декември 2021 г.
Никой не знае дали поредна вълна на ковид-19 няма да понижи търсенето, което пък ще лиши бен Салман от нефтеното оръжие срещу Джо Байдън. Не е ясно чия логика ще надделее, тази на икономиката или тази на политиката.