Израелски специализирани източници /Debka/ съобщават за тайна среща в столицата на Египет, Кайро миналата седмица на ръководителите на арабските разузнавания. Идеята е предложена от ЦРУ и президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

Сред поканените специално внимание привлича сирийският генерал-майор Хусам Лука, който в момента е любимецът на президента Башар Асад в разузнавателните среди на арабската страна.

Срещата е поставяне на начало на създаването на клуб на ръководителите на разузнавателните служби на арабските страни. Предполага се, че ще има следваща такава като продължение на започналия диалог.

Според наблюдатели целта на мероприятието е да бъдат срещнати много влиятелни в арабските държави личности, а именно ръководителите на разузнавателните служби.

В конкретния случай става въпрос за личен контакт между шефа на саудитското разузнаване Халед ал Хумайден и неговия сирийски колега. Очевидно зад всичко това се крие желанието на Вашингтон да бъде възстановена връзката Рияд-Дамаск.

Тя беше прекъсната след избухването на бунтовете през 2011 г. в Сирия и активната роля /до съвсем скоро/ на Саудитската Арабия в подкрепата на сирийската опозиция. Според запознати в арабските столици усилено се разпространява слухът, че на срещата на високо равнище в Алжир 2022 г. Башар Асад ще бъде поканен да присъства.

Това идва след официалното посещение на министърът на външните работи на ОАЕ преди две седмици в Дамаск, с цел пълно възстановяване на сирийско-емиратските отношения.

В същото време неговият катарски колега заяви, че Доха не смята да прави същото, подсказвайки своята политическа лоялност към Анкара. В Тел Авив реагират болезнено на тази американска инициатива. Чувстват се изолирани.

Нещо повече, те са на мнение, че става въпрос за отказ от духа на „аврамическите договори“ /т.е. установяването на дипломатически отшношения между Израел и арабските държави/. Очевидно те правят сравнение със срещата, инициирана от ЦРУ и проведена в Рияд през 2019 г., за която The Foreign Insider подробно информира.

Тогава присъстваха шефовете на разузнаванията /или техни представители/ на САЩ, Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ и Египет. Но с видео конферентна връзка беше включен и техният израелски колега.

Сега нещата са поставени по друг начин. В близкоизточната преса дълго се обсъждаха приоритети на новата американска администрация в Сирия. В статия на вестник „Шарк ал аусат“ бе изведен водещият акцент в нея, а именно че прогонването на Иран от Сирия не е първостепенна задача за администрацията на Байдън.

Според саудитския прочит САЩ няма да премахнат закона кайсар /санкциите срещу режима на Асад/, но няма да попречат на други да възстановят връзките си с него.

Става въпрос най-вече за арабските /не за европейските/ съюзници. Наскоро датска фирма стана обект на санкции, по силата на този американски закон. В анализите на тази среща, израелските коментатори припомнят, че сегашната ситуация е добре дошла за Иран, тъй като Асад не е принуден да прави никакви отстъпки и компромиси с неговото военно присъствие.

Вероятно прогонването миналата седмица от него на командващия на Революционната гвардия в Сирия, тъй като последният си позволявал своеволия в страната е просто намигване към онези, които следят под лупа сирийско-иранските отношения.

В същия контекст Тел Авив припомнят и заявеното, но отказано от правителството на Нафтали Бенет, желание на САЩ да отворят консулство за обслужване на палестинците в Йерусалим. Новото дипломатическо тяло бе предвидено да бъде извън състава на преместеното американско посолство в Йерусалим.

Израелският кабинет го възприе като отстъпление от американското признаване на Йерусалим за столица на Израел. Видни са разминаванията между Вашингтон и Тел Авив в светлината на управлението на Джо Байдън.

Все пак не е лошо израелските експерти да си припомнят заключенията на техните арабски колеги от срещата през 2019 г. Тогава те направиха обобщението, че Реджеп Ердоган е по-опасен от Башар Асад.

Това предвещаваше процеси, които се случват сега /затоплянето на отношенията с властта в Дамаск/. Един от най-активните привърженици на тази теза беше представителят на ОАЕ.

В своята „пивотираща“ политика тази държава е отишла толкова далеч, че след установяването на дипломатически отношения с Израел, възстановяването в пълна степен на тези с Башар Асад, тези дни се чака визита на принца – престолонаследник на ОАЕ Мохамед бен Зайед в Анкара.

Обтегнатите му отношения с Ердоган са един от генераторите на напрежението в различни точки в Близкия Изток – Северна Сирия и отношенията с кюрдите, Либия, Судан и други.


ТHE FOREIGN INSIDER SPECIAL REPORT