След почти 10 годишна пауза министърът на ОАЕ Абдула бен Зайeд направи официално посещение в Дамаск. То е част от пълното възстановяване на отношенията между двете арабски държави.

Според анализатори правителството на Асад се надява то да е прелюдия към завръщането на Сирия в Лигата на арабските държави. Членството на арабската държава беше замразено след събитията, започнали през 2011 г.

Прочитът на визитата на бен Зайед в Сирия може по-скоро да се възприеме като част от новата безпрецедентно „пивотираща външна политика“ на силния човек в Абу Даби, престолонаследника Мохамед бен Зайед.

Миналата година ОАЕ установиха пълни дипломатически отношения с Израел. Вече има изпратен посланик на арабската държава в Тел Авив. В тази светлина присъствието на бен Зайед в Дамаск е своеобразен акт на реципроцитет между Израел и Сирия, търсейки своите собствени интереси в региона.

Опонентът в региона е Турция, а не Израел и Сирия. В същото време говорителят на Държавния департамент изрази безпокойство от визитата на първия дипломат на ОАЕ при „чудовищния диктатор“.

Паралелно с това израелски медии съобщават посещението на делегация от 12 сирийски евреи, живеещи в Бруклин, Ню Йорк в Дамаск. Официалната причина е била “зъболечение”, тъй като тази услуга е в пъти по-евтина в Сирия, в сравнения с тази в САЩ.

Делегацията, в която половината са били жени, е била поканена за официални срещи с властите, но последните са отказали.

Американските евреи са се срещнали единствено с останалите трима евреи, които постоянно живеят в Дамаск.

Още преди три години от сирийската страна е била отправена покана към сирийски евреи, мигрирали в САЩ. Тогава тя се е оказала неуспешна.

Запознати информират за посещението на друга делегация от сирийски евреи, живеещи в Израел в Алеппо. Те са проследили ремонта на синагогата в града, който е бил започнат от бунтовниците, когато те до 2016 г. владееха града.

Според източници руската страна е оказала натиск за осъществуването на тази визита. Според израелския вестник „Микор Ришон“ наследници на сирийски евреи отдавна са се завърнали в Дамаск. Те обаче са граждани на трети страни и развиват бизнес именно като такива в Сирия.

Всичко това става със съгласието на правителството в Дамаск, превръщайки се в неофициален канал за контакт между двете държави, които официално са във война.

От Израел също така съобщават, че около 5 000 етиопски евреи са били подготвени да бъдат евакуирани в Израел. Всичко това е следствие на ожесточаването на военните действия между етиопската армия и опозиционния Народен фронт за освобождение на Тигрей.

В Израел живеят около 140 000 евреи, емигрирали от Етиопия. Около 30 000 са второ поколение и са родени на израелска територия.