Членът на американския конгрес републиканецът Тед Круз внесе за пореден път законопроект, чиято цел е САЩ да признаят Мюсюлманските братя за терористична организация.

Запознати припомнят, че това е неговият четвърти опит. Първият е през 2015, следващият е през 2017, а последният – в края на 2020 г. Експерти заявяват, че това може би е емоционална реакция на конкретно неговото обвинение срещу администрацията на Демократическата партия.

В пост в Twitter Круз твърди, че управляващите в Белия дом са замразили 130 млн. долара помощ за Египет, предназначени за борба срещу тероризма. Искането пред египетските власти е те да освободят 16 души, задържани в техните затвори.

Сенаторът пояснява, че американските власти отказват да разкрият кои са имената на въпросните лица. Законодателят пита открито дали те са членове на Мюсюлмански братя и дали са американски граждани.

Тед Круз е на мнение, че американските граждани трябва да знаят обстоятелствата около тази сделка с Египет, каквото изглежда поведението на настоящата американска администрация.

Според саудитски източници, цитирани от агенция „Ал Арабия“, сред имената са това на члена на ръководството на МБ Салах Султан, който има американски паспорт. Той е арестуван заедно със сина си за организирането на митингите на ислямистите на площад Рубаия, Кайро през 2013 г., когато падна режимът на бившия египетския президент Хосни Мубарак.

Султан е осъден на смърт /но неизпълнена присъда/, а синът му – на доживотен затвор. В списъка на имената е това на Исам ал Хадад. Той е бивш член на съвета на Настоятелство, висшия колективен орган на МБ.

Въпросният ислямист е бивш съветник на първия член на МБ – президент на Египет, Мохамед Морси. Ал Хадад е осъден на 10 години за предоставяне на информация на радикалното палестинско движение Хамас.

Същото важи и за неговия син, който е бил външнополитически секретар на МБ по това време. Той е работил 5 години във фондация „Клинтън“ и е осъден, по подобие на баща си за предоставяне на информация на Хамас.

Сред имената, за които, според саудитските източници Вашингтон призовава да бъдат освободени, е това на Ола ал Карадауи. Въпросното лице е дъщеря на идеолога и най-авторитетния духовен представител на МБ египетския шейх Юсуф Кардауи.

Photo credit by Al Arabiya

Последният живее в Доха, Катар и има две смъртни присъди в Египет. Ола ал Кардауи е обвинена по дело № 316 от 2017 г. на Държавна сигурност за пране на пари, насочване на незаконни парични потоци от чужбина към Египет, както и за финансиране на терористични организации на египетска територия от затвора.

През 2016 г. на първичните избори за президент на Републиканската партия Тед Круз беше последният оспорващ победата на Доналд Тръмп. Подкрепата за него беше 34% срещу 66% на последния републикански президент.

По време на кризата в партията, породена през 2020 г. от непризнаването на Тръмп на своето поражение от Байдън, Круз зае позицията на подкрепа на загубилия републиканец.

Редица наблюдатели бяха на мнение, че Круз го прави с цел наследяване на влиянието на Тръмп за своя сметка. В същото време прави впечатление, че последните два опита за обявяването на МБ за терористична организация от Тед Круз бяха по време на управлението на Доналд Тръмп.

Те поставиха бившия държавен глава в неудобно положение, принуждавайки неговите съветници да обяснят защо законопроектът не е предвижен напред.