В статия на World Street Journal се прави обобщението, че четири от разузнавателните агенции на САЩ напълно са се провалили в своите прогнози за събитията в Афганистан след оттеглянето на американския контингент.

Нито една не е предвиждала толкова бърз колапс на правителството на Ашраф Гани. Експерти от вестника са анализирали няколко десетки оценки на ЦРУ, Агенцията за отбранително разузнаване /DIA/, Службата на директора на националното разузнаване /ODNI/ и Разузнавателното бюро на Държавния департамент.

Всички те са били съгласни, че правителството на Ислямска република Афганистан едва ли ще оцелее без американска помощ, но те не са предвидили, кога то ще падне. Според вестника в доклад на ЦРУ от 17 май се предвиждало това да стане до края на 2021 г.

Малко по-късно оценката е коригирана, но по-посока по-голямо доверие на бившата власт. Тя е сочила, че талибаните ще поемат пълен контрол в рамките на две години. На 4 юни от DIA са твърдели, че талибаните ще предприемат стратегия за установяването на контрол върху селските райони.

Три дни по-късно е добавено, че паралелно с това правителството на Гани ще продължи да управлява в Кабул. Авторитетната американска медия подчертава, че нито един анализ на разузнаването не е прогнозирал превземането на 15 август на Кабул от талибаните, както и бягството на бившия президент Ашраф Гани от страната.

Нещо повече, WSJ добавя, че именно крахът на прогнозите на разузнавачите е една от причините за политическия провал и хоатичното изтегляне на САЩ от Афганистан. Тогава за две седмици САЩ направиха най-големия въздушен мост в историята на американските ВВС. Те евакуираха над 120 000 афганистанци и американски граждани.

Още повече, според социолози катастрофалното падане на рейтинга на президента Байдън /най-много от всички американски президенти за същото време от встъпването му в длъжност, а именно от 52% до 43% / се дължи именно на покъртителните картини от евакуацията на афганистанците от летището в Кабул.