След 16 години на власт канцлерът Ангела Меркел не се бори за преизбиране на изборите на 26 септември, но определено продължава да играе важна роля.

Берлин, 21 септември /Андреас Ринке от Ройтерс/

Вероятността за дълги коалиционни преговори след вота означава, че Меркел няма скоро да напусне поста и има намерение пълноценно да използва времето след изборите, за да прокарва външнополитически инициативи, казват правителствени служители.

Съгласно германската конституция Меркел ще остане канцлер, докато мнозинство от депутатите в Бундестага избере неин приемник, който след това положи клетва.

През това време няма официални ограничения върху правомощията й, но Меркел е човек, който търси консенсуса, а предишните канцлери не са вземали радикални решения през този период.

Украйна и климатичните преговори в Европейския съюз са два въпроса, към които е насочено нейното внимание.

“Тя ще трябва да играе важна роля, защото всички в Берлин ще участват в коалиционните преговори”, каза водещ германски консерватор, имайки предвид преговорите за плановете на ЕС за защита на климата.

Армин Лашет – кандидатът на консерваторите за наследник на Меркел, и съпредседателят на Зелените Роберт Хабек очакват коалиционните преговори да продължат до края на годината. След изборите на 24 септември 2017 г. те продължиха до март следващата година.

Ако вотът на 26 септември доведе до фрагментиран парламент, този път съставянето на коалиция може да е по-сложно, а това значи, че Меркел може да измести своя някогашен наставник Хелмут Кол от позицията на най-дълго управлявал следвоенен канцлер – рекорд, който тя би могла да постави на 17 декември.

Подобен сценарий ще й даде възможност да посредничи за нов кръг от преговори в т.нар. “нормандски формат” с Русия, Украйна и Франция за решаване на конфликта в Източна Украйна. Тя настоя за такива преговори при посещение в Киев миналия месец.

“Аз съм за това да се работи за нова среща на ниво политически лидери, в която да участваме аз, френският президент и разбира се президентите на Русия и Украйна”, каза тя по време на посещението, като даде да се разбере, че това може да стане след 26 септември.

Един човек е особено нервен заради тази нейна бъдеща роля и това е френският президент Еманюел Макрон.

Френски дипломати казват, че се тревожат, че коалиционните преговори могат да се проточат и през първата половина на следващата година, когато Макрон ще има нужда от силен германски партньор – както за да защитава своя европейски дневен ред по време на ротационното председателство на Франция в ЕС, така и когато се яви на френските президентски избори.

“В този случай за Макрон би било най-добре, ако Меркел остане на поста си до президентските избори през април 2022 г.”, каза специалистката по Франция в Германския съвет за външна политика Клер Дюмесмей.

Правителствата на Меркел и Макрон проучват какво могат да договорят по време на председателството на Франция в ЕС, а ако този период бъде продуктивен, ще се увеличат шансовете за преизбиране на Макрон, каза Дюмесмей.

“За него би било много лошо, ако новата коалиция бъде съставена в началото на 2022 г., защото тогава до голяма степен няма да има партньор за споразумения от германска страна”, добави тя.

Меркел вече показа, че ще играе роля след септември в плановете на ЕС за защита на климата, наречени “Готови за 55”.

Заявявайки, че тежките преговори по този въпрос могат да започнат, докато се съставя ново германско правителство и тя все още е действащ канцлер, Меркел каза през юли: “Искаме да гарантираме добро предаване на властта.”

Нейната цел не е само да защитава германските интереси.

Меркел, която през 2007 г. беше наречена “климатичния канцлер” заради активната си позиция по въпроса на срещата на Г-8 и настояването да се мине към възобновяема енергия в Германия, иска ЕС да напредва по-бързо в защитата на климата.

Дипломат от ЕС, който поиска да остане анонимен, каза, че блокът може да използва Меркел при преговорите, дори ако работната фаза на преговори по “Готови за 55” приключи догодина.

“Въпросът е: ако Меркел не е в залата, ще можем ли да уредим това (преговорите за климатичните политики)? Мисля, че можем . . . но определено ще стане по-трудно”, добави дипломатът.

БТА