Броят на потвърдените случаи на КОВИД-19 в Русия нарасна за денонощие с 21 438, което е максимум от 15 август досега. С това общият брой на заразилите се с коронавирус в страната от началото на пандемията нараства на 7 354 995, съобщи федералният оперативен щаб за борба с ковид, цитиран от ТАСС.

През изтеклото денонощие в Москва са регистрирани 3345 нови случая – най-много от 31 юли насам. Общият брой на заразените столичани вече е 1 611 511.

Смъртните случаи, причинени от КОВИД-19 в града през последните 24 часа, са 54.

За денонощие коронавирусът е взел 820 жертви във федерацията – втори максимум от началото на пандемията. За първи път смъртните случаи в резултат на КОВИД-19 за 24 часа достигнаха 820 на 26 август.

Условната смъртност остава 2,74 на сто, сочат данните на щаба.

Междувременно, близо 84 процента от населението в Истанбул вече е ваксинирано против КОВИД-19, съобщи днес в Туитър валията на мегаполиса Али Йерликая, предаде в. “Миллиет”.

До 22 септември в Истанбул 83,8 процента от жителите са ваксинирани (с поставена поне първа доза ваксина). 67,5 процента са напълно ваксинирани, посочи валията.

Той уточни, че от началото на ваксинационната кампания в страната до днес в мегаполиса с първа доза ваксина са вече над 9,6 милиона души, с поставени две дози са 7,6 милиона, а с трета доза са 1,3 милиона граждани.

На този фон:  Значението на Централна Азия за САЩ и Русия

Същевременно броят на новозаразените с КОВИД-19 в Турция продължава да се увеличава, като през последното денонощие бяха регистрирани 29 338 нови случая. 260 души са починали от коронавируса за последното денонощие, сочат данни на министерството на здравеопазването на Турция.

Ваксинационното покритие срещу КОВИД-19 в Букурещ превиши 50 процента от подлежащото на ваксинация население над 12 години, съобщи координаторът на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица, цитиран от Аджерпрес.

Той посочи, че ваксинационното покритие в столицата е достигнало 50,15 процента. Следва окръг Клуж с 46,32 процента. Общо 40 процента от окръзите в Румъния, включително град Букурещ, са с ваксинационно покритие над 30 процента, а 55 процента от окръзите са с между 20 и 30 процента.

Два окръга – Гюргево и Сучава – са с ваксинационно покритие малко под 20 процента.

Георгица посочи, че Румъния обмисля да започне прилагането на трета доза ваксина по-рано от предвиденото, а решение по този въпрос може да бъде взето още тази седмица, съобщава телевизия Диджи24.

“Предвид епидемиологичната ситуация обмисляме изтегляне по-рано на обявения срок. Знаем, че Европейската агенция по лекарствата следва да се произнесе на 4 октомври.(…) Тази седмица ще се проведе работно заседание, в което ще участват експерти, и ще определим точно стратегията”, заяви той.

По-рано този месец Георгица обяви, че Румъния ще започне от октомври прилагането на трета доза.

На този фон:  Ще потеглят ли хиляди афганистански бежанци към Европа? Отговорът зависи от Турция

Той посочи днес, че трета доза ще се прилага от ваксините с иРНК технология, тоест на Пфайзер и Модерна, включително и за ваксинираните с АстраЗенека.

Източник: БТА

Продължи да четеш