Министърът на външните работи на талибаните Емир хан Мутаки е изпратил писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутиериш с молба да се даде думата на един от говорителите на движението, а именно Сухел Шахин пред провежданата 76-сесия на ОС на международната организация.

Говорителят на генералния секретар Фархан Хак заяви, че писмото е изпратено в „комисията по делегиране“. Тя е компетентният орган, който решава въпросите, когато има претенции от два субекта да представляват някой член на ООН.

Тя е съставена от 9 страни-членки, сред които са САЩ, Русия и Китай. Вероятността този орган да проведе заседание преди 27-ми септември е малка.

Същата степен на вероятност има въпросът на удовлетворяване на желанието на талибаните. Молбата на новите управници в Кабул е ключова по отношение на признаването на новите политически реалности в Афганистан.

Това се отнася най-вече до размразяването на 10 млрд. долара резерв на Афганистанската централна банка, който в момента се намира в американки банки.

В същото време в писмото на Мутаки е заявено, че мандатът на представителя на Ислямска република Афганистан Гулам Изакзай е приключил и той не представлява повече азиатската страна.

Експерти коментират, че едва ли някоя държава ще се противопостави на произнасянето на реч от Изакзай, която трябва да стане именно на 27 септември.

Усилията на талибаните за международно признание идват два дни след като те обявиха разширяването на своето правителство с представители на малцинствата и иредентистките групи.

Сред назначените нови лица са търговецът от провинция Пандшир /където се водеха битките срещу Ахмед Масуд/ Хаджи Нур Азизи, който става министър на търговията.

Такъв е и Мохамед Гияти, който е хазар /шиит/, поемащ поста на зам.-министър на здравеопазването. Очевидно тези второстепенни постове за «опозицията» и иредентистките малцинства /хазарите за разлика от узбеките и таджиките/ са «доказателства» за всеобхватността и широката представителност на талибанското правителство в Кабул.

На този етап вероятността талибаните да пробият пред ООН е твърде малка. Ще е интересна оценката и поведението на представителите на великите сили по време на заседанието, на което ще обсъждат международните аспирации на управляващите ислямски радикали в Кабул.