Този текст ще ви даде целия контекст на един предизвестен атентат. Този в Кабул снощи. За съжаление, той няма да бъде последен и ще събуди конфликт с глобални последици. Проф. Владимир Чуков по темата в нашия специален бюлетин “Мониторинг на тероризма”. 

Натрупването стотици хиляди хора, на едно място, какъвто е случаят с летището в Кабул, се превърна с класическа мишена за терористите от ИДИЛ.

Подобни ситуации бяха създадени нееднократно в Ирак, когато милиони шиити отиваха за поклонение пред гробниците на имамите по време на празника ашура.

Масовото и слабо охраняемо човешко струпване станаха лесна плячка на самоубийци – салафити от ИДИЛ, като убитите достигаха над 100 души.

Очевидно сега ситуацията се повтаря. Със сигурност американците бяха получили сигнали за възпроизвеждане на такава опасност.

Още преди няколко дни американското посолство призова своите граждани да не ходят на летището, дори да не обаждат по телефона, а да контактуват единствено по електронна поща.

Същите мерки бяха предприети и от посолството на Великобритания. Сега евакуационният план е хората да бъдат взимани с хеликоптери от места, извън летището и транспортирани до самолета, който ги чака на летището.

Идеята е да се избегнат струпванията на хора, които се превръщат в лесна мишена на терористите.

По излязлата от американската страна информация личи, че предупредителният сигнал е дошъл от тях. Бил е споделен с талибаните, които се оплакаха, че сред убитите имало и убити техни бойци.

Информационната агенция Амак на ИДИЛ публикува снимка на един от двамата самоубийци, както и разкри неговото име – Абдул Рахман ал Лугри.

В кратния текст в новината се казва: „Нашият боец лесно е преминал през всички заграждения и се е самовзривил, когато е достигнал на пет метра от американските военни.“

Убити са 13 американци, а други 18 са ранени. Убитите афганистанци са 90, а ранените – 150.

Има няколко факта, които са интересни за анализ при създалата се ситуация. На първо място, името на терориста-самоубиец. Това е полевото му име, което получава в ИДИЛ.

Обикновено то навежда на някаква връзка с неговата националност, регион или нещо специфично в идентичността му. Ал Лугри е наименование, което директно може да се свърже с провинция Логар, която е на юго-изток от столицата Кабул.

През периода 1996-2001 тя е била един от регионите, на чиято територия са се разполагали хората на Осама бен Ладен. Талибаните никога не са имали силно влияние там.

Тя е населявана от пуштунския клан кхатак, който не е дружелюбен към чужденците. Вероятно атентаторът-самоубиец е афганистанец, „зарибен“ /той или неговите близки/ от идеите Ал Кайда по време на престоя на Ал Кайда там.

Профилът му е на арабизиран и салафитизиран афганистанец, враждебен към ислямските мистици талибани, неприлагащи „чистия ислям“.

В последствие обаче много от отровените от радикалните идеи на Ал Кайда преминават в редовете на ИДИЛ.

Последната се явява полеви наследник на организацията на Осама бен Ладен в страната, тъй като понастоящем ръководството на местната структура ИДИЛ-Хорасан е оглавено от арабин.

Счита се, че ИДИЛ-Хорасан е създадена в края на 2014 г., покриваща териториите на Афганистан и Пакистан.

Тя е формирана от пакистански талибани, които са избягали в Афганистан след широкомащабна акция на пакистанските сили за сигурност.

Вероятно тя има около 2 500 последователи. Според центъра за антитероризъм в Уест Пойнт членовете на тази терористична организация са предимно пакистанци, узбеки и афганистанци.

Цели на техните операции са основно обекти, свързани с инфраструктурни съоръжения на правителството – електропроводи, цистерни с бензин, но също така и такива, които се възприемат за „невернически“ – софитски джамии, междуградски автобуси, превозващи пътници от провинции, населявани от хазарите-шиити до Кабул.

Особено кърваво беше нападението през май 2021 г. срещу женско училище, в което учеха предимно момичета от хазаро-шиитски произход. Само през 2021 г. са осъществени 77 терористични атаки.

Редица анализатори са на мнение, че с атентата на летище Кабул започва открита война между талибаните и ИДИЛ. Все пак друг интересен факт дава силен повод за размисъл върху подобна теза.

Наистина може би ИДИЛ е единствената радикална организация, която не поздрави талибаните за превземането на столицата и на страната. Салафитите от ИДИЛ официално ги обвиняват, че са „неверници“, имайки предвид софитския им произход.

В същото време, израелска информация говори за междусемейни, междукланови връзки /сключване на бракове/ между членове на рода на настоящия лидер на ИДИЛ – Хорасан Шихаб ал Мухаджир /от името му личи, че е чужденец, вероятно сириец или иракчанин/ и този на Анис Хакани – член на клана Хакани, чията мрежа е обявена за терористична от САЩ и Запада.

В момента таджикът Хакани е член на ръководството на талибаните. Преди 10 дни дори участва в среща като представител на движението с бившия президент Хамид Карзай и бившия председател на Съвета за помирение Абула Абдула, обсъждайки бъдещото управление.

Подобен тип съюз не е необичаен подход за координация между две терористични групи. Той се възприема като полагане на клетва за вярност между два рода. Подобен подход се наблюдаваше между муджахидините на Осама бен Ладен и лично неговото многобройно семейство и семействата на лидерите на талибаните през периода 1996 – 2001.

Началникът на Генералния щаб на американската армия генерал Кенет Маккензи не хвърли отговорността за кървавата баня на летище Кабул върху талибаните.

Очевидно обаче американската страна е в течение на всички обстоятелства в отношенията на новите управляващи и ИДИЛ, поставяйки акцент върху факта, че ще разчита на собствени сили, за да осигури безопасността на желаещите да напуснат Афганистан.