Руският президент Владимир Путин разкритикува Съединените щати и техните съюзници за, според него, хаотичното им изтегляне от Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че ситуацията в централноазиатската държава представлява потенциална опасност за Русия и нейните съюзници в региона.

Терористи и различни групировки, намерили убежище в Афганистан, може да се възползват от хаоса след изтеглянето на западните сили, за да дестабилизират съседните бивши съветски републики, предупреди руският президент на конгрес на управляващата в страната партия “Единна Русия” преди парламентарните избори другия месец.

В същото време Путин подчерта, че Русия си е извлякла поуките от продължилата 10 години военна намеса на Съветския съюз в Афганистан и ще стои настрана от там.

“Нямаме никакво намерение да се месим в афганистанските вътрешни работи, камо ли да въвлечем нашите въоръжени сили в един конфликт (на принципа) всеки срещу всеки”, даде да се разбере той.

Путин спомена като други заплахи, които може да дойдат от Афганистан за Русия, евентуалното увеличаване на наркотрафика и на миграционния поток.

Съветската армия се изтегли от централноазиатската страна през 1989 г. През последните години Русия се завърна дипломатически в Афганистан, като установи контакти с талибаните и други от враждуващите местни фракции, отбелязва Асошиейтед прес.

Общо над 58 700 души са напуснали Афганистан със самолети от 14 август, по данни на Пентагона, отбелязва АФП.

САЩ изпитват все по-силни опасения за сигурността на летището на Кабул, с нарастването на заплахата от страна на афганистанския клон на джихадистката групировка “Ислямска държава”, каза Джен Саки, цитирана от ТАСС.

Тя нарече тази заплаха “съвсем реална” и подчерта, че американските власти “я следят много внимателно”.

Въпросът е не дали “Ислямска държава” ще извърши атака, а кога. Затова приоритетът сега е евакуацията да приключи, преди такова нападение да е станало факт, заяви пожелал анонимност представител на правителството на САЩ, цитиран от Ройтерс.

/БТА/