Завръщането на талибаните в Афганистан безспорно ще доведе до сериозни миграционни събития. Само през последните три седмици около 250 000 души са напуснали домовете си. Но потенциална мигрантска вълна към Европа като тези, предизвикани от събитията в Либия и Сирия, има доста различен контекст.

Причината е чисто географска – Афганистан няма излаз на море, още повече на Средиземно море, което разделя планетата на две. Пътят за бягство е много по-сложен, дълъг и опасен.

Преминават се повече граници, които вече се охраняват много сериозно. Това частично дава отговор и на въпроса защо в последното десетилетие бежанците от Афганистан са предимно млади мъже.

Исторически погледнато, мигрантските вълни, в следствие на десетилетните трагедии на афганистанския народ, са били в посока предимно към Пакистан и към Иран – 20 процента от населението бяга в годините след съветското нахлуване.

Още милион бягат след изтеглянето на съветите в посока на Иран, докато в бежанските лагери на Пакистан се възпитават бъдещите талибански бойци. Границата с Пакистан е над 1 000 км., тази с Иран е дълга около 900 км. И именно оттам Европа се вижда на хоризонта.

Ако иранските власти решат, миграционният натиск върху границата между Иран и Турция ще нараства. Това ще бъде използвано от Техеран в отношенията с ЕС. Но ще бъде използвано и от Анкара в отношенията с ЕС.

Турция се бори със сериозна икономическа криза, което означава, че турските власти ще направят всичко възможно, за да възпрепятстват навлизането на още бежанци на своя територия.

Афганистанците бягат към Европа още през 90-те, преминавайки през Турция. Тогава имаше около 900 000 афганистанци, които работеха по строежите на Истанбул. Заработваха 4-5 000 долара и тръгваха към Европа. Те създадоха трайни канали за трафик на хора.

В момента има над 200 000 трайно уседнали афганистанци в Турция. Нещо повече, по информация на новия афганистански пасланик в Анкара те са 8-мата по значение чуждестранна общност, които разполагат с имоти в Турция.

Всички те имат роднини, които дори преди талибаните са били организирани като “сезонни работници” през лятото, с тях числото на афганистанците в Турция става около 500 000 души.
Турските власти започнаха да строят стена по 800-километровата си граница с Иран, но до момента са построени не повече от 125 километра.
Това означава, че пътят на афганистанските бежанци към Европа е предимно вътрешнополитически въпрос на Иран и след това на Турция.

Въпросът е в призмата, през която Анкара в момента разглежда ситуацията в Афганистан, където Турция сключи споразумение със САЩ за охрана на летището в Кабул.

Припомняме ви два анализа на The Foreign Insider по темата от миналия месец:

Тезата, че милиони афганистанци ще тръгнат към Европа още утре за момента е преувеличена и вече се превръща в основа за трупане на политически дивиденти.

В България ще е на дребно, местно ниво. В Европа ще е малко по-различно, но надали ще се стигне до бърз миграционен натиск, защото неизвестните са много повече, а Европа изглежда далеч.

И изобщо не прилича на онази Европа от лятото на 2015-та година. Но все пак – и в тази ситуация основният фактор ще бъде Ердоган.


The Foreign Insider обединява хора от дипломатическите, журналистическите и академичните среди. Ние сме профилирани в анализ на тероризма, политиката, дипломацията и заплахите в Източна Европа. Пишем и разказваме на популярен език и следим събития и процеси, които скоро се превръщат в новини.

За контакт и препубликуване на съдържание: [email protected]