Калвин Удуърд и Хоуп Йен от Асошиейтед прес

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън даде абсолютна гаранция, че тези, които си поставят ваксина срещу КОВИД-19, ще бъдат предпазени изцяло от заразяване, болест и смърт вследствие на коронавируса. Реалността не е толкова ясно разграничена.

Ваксините са изключително ефективни, но въпреки това има случаи на заразяване на ваксинирани и ефектът на варианта Делта върху броя на случаите сред неваксинираните в САЩ, не е изяснен докрай.

Байдън надцени и ефекта от своята политика върху създаването на работни места в САЩ през първата половин година от управлението му, заявявайки подвеждащо, че неговата администрация е направила повече, отколкото администрацията на всеки друг президент.

Той пропусна да спомене, че нарастването на населението е помогнало за постиженията, които отчита в сравнението си. Да разгледаме негови изявления, направени на организирана от Си Ен Ен обществена проява:

Пандемията

Байдън: “Ако сте ваксинирани, няма да бъдете хоспитализирани, няма да влезете в интензивно отделение и няма да умрете”.

Фактите: Неговото изказване отразява точно голямата защита, която ваксините срещу КОВИД-19 предоставят, докато случаите сред хората, които са отказали инжекциите, нарастват рязко. Но то не отчита редките изключения.

Към 12 юли тази година правителството на САЩ беше отчело 5492 случая на ваксинирани лица, които са дали положителни тестове за КОВИД-19 и са били приети в болница или са починали.

Това е общият им брой сред над 159 000 000 изцяло ваксинирани американци. Директорът на Центровете за контрол и превенция на заразните заболявания д-р д-р Рошел Уоленски заяви, че “99,5 на сто от всички смъртни случаи от КОВИД-19 са сред неваксинирани”.

Байдън: Няма да се заразите от КОВИД, ако сте ваксинирани

Фактите: Отново прекалено общо изказване, докато президентът описва с категорични термини разликата между тези, които са получили ваксини и тези, които не са. Разликата е реална, но има малък брой случаи на заразяване сред ваксинирани и здравните власти казват, че те не са повод за притеснение.

Нито една ваксина не е перфектна и правителството следи внимателно дали новите мутации на коронавируса няма да започнат да заобикалят имунизацията срещу КОВИД-19.

Но засега федералните здравни власти казват, че дори когато ваксинираните се заразят, те обикновено прекарват заболяването леко – ваксините засега дават голяма защита срещу сериозно заболяване.

Байдън, в отговор на въпрос за ваксинираните, които се заразяват: “Може и да е възможно, не знам за нито един случай, при които те са приемани в болница, в интензивни отделения или са починали, така че най-малкото мога да кажа, че дори ако са се заразили, за което съжалявам, това е толкова малък процент и не е животозастрашаващо”.

Фактите: Отново прекалено категорично. Това личи от информацията на Центровете, че 5492 ваксинирани, дали положителни проби за вируса, са били приети в болница или са починали към 12 юли. Това не е “нито един”. Но той е прав, че е малък процент от над 159 милиона изцяло ваксинирани американци.

Работните места

Байдън: “През първите шест месеца на нашата администрация създадохме повече работни места, отколкото през което и да било друго време в американската история. Никой президент, никоя администрация, никога не са създавали толкова работни места”.
Фактите: Твърдението му е подвеждащо.

Макар че през първата половин година след встъпването му в длъжност администрацията на Байдън е станала свидетел на създаването на повече работни места, отколкото администрацията на който и да било друг президент – малко над 3 милиона за петте месеца, отчетени в докладите за работните места – това се дължи отчасти на факта, че населението на САЩ е по-голямо, отколкото в миналото.

Когато се изчислят като процент от работната сила, нарастването на работните места при президента Джими Картър е било по-голямо от февруари до юни 1977 г., отколкото за същите пет месеца на тази година: 2,2 на сто за Картър, в сравнение с 2,1 за Байдън. От края на 70-те години на миналия век населението на САЩ е нараснало с над 100 милиона души.

Вярно е обаче, че икономиката нараства бързо – с 6,4 на сто годишен темп за първите три месеца на тази година и се очаква през 2021-а да нараства с най-бързите темпове от 1984-а.

Спасителният план на Байдън на стойност 1,9 трилиона допринесе за бързия растеж, но голяма част от него отразява по-общия ефект на възстановяването след необичайно острата дължаща се на пандемията рецесия, която беше най-големият спад от 30-те години на миналия век.

Още преди плана на Байдън Международният валутен фонд предсказваше за САЩ годишен ръст от 5 на сто. Байдън пропуска и факта, че икономиката на САЩ все още има с 6,8 милиона работни места по-малко, отколкото преди пандемията, а равнището на безработица е високо с 5,9 на сто, в сравнение с постигнатото преди пандемията най-ниско равнище от пет десетилетия насам от 3,5 на сто. /БТА/