Няколко дни след като превзеха изолиран окръг в провинция Тахар, Северен Афганистан, талибаните обявиха в писмо до местния имам нови правила, които влизат в сила: задължителни бради за мъжете и надзор над жените.

В посланието “се казва, че жените не могат да ходят на пазар без придружител от мъжки пол и че мъжете не трябва да си бръснат брадата”, заяви за Хаким Хасан от Франс прес, 25-годишният Сефатула, жител на окръг Калафган, който неотдавна попадна в ръцете на бунтовниците.

Пушенето също вече е забранено, като талибаните предупредили, че “ще се заемат сериозно” с всеки, който нарушава тези правила,каза още той.

Откакто чуждестранните сили започнаха в началото на май своето окончателно изтегляне от страната, което се предвижда да завърши до края на август, талибаните поеха контрола над обширни селскостопански райони в Афганистан и над ключови гранични пунктове с Иран, Туркменистан и Таджикистан.

Те превзеха по-конкретно някои северни района в страната като провинция Тахар, която не бяха контролирали дори по времето, когато управляваха Афганистан между 1996 г. и 2001 г., и чиито жители не бяха изпитали върху себе си ултрарадикалната интерпретация на шериата, налагана от талибаните.

Първият важен граничен пункт, превзет от бунтовниците през юни, беше Шир Хан Бандар, на границата с Таджикистан – ключова точка за икономическите връзки с Централна Азия.

“След като падна Шир Хан Бандар, талибаните наредиха на жените да не излизат от вкъщи”, си спомня 24-годишната Саджеда, която работи във фабрика в града.

“Това е неоснователно обвинение”, каза говорителят на групировката Забиула Муджахид и добави: “Това са слухове, разпространявани с помощта на фалшиви документи.

Жителите на наскоро превзетите от талибаните райони обаче потвърждават, че бунтовниците изглежда се връщат към старите си методи.

В Яван, окръг в Бадахшан – друга провинция, която талибаните никога досега не бяха контролирали, – бунтовниците събрали местното население в джамията още с пристигането си и незабавно наложили някои строги правила.

/БТА/