В началото на седмицата завърши традиционната годишна конференция на основната иранска опозиционна групировка „Муджахидин-е-халк“ /бившата Организация на муджахидините на иранския народ/. Както миналата година, тя се провежда онлайн.

Лидерката Мириам Раджави отправи своето обръщение от т.нар. „трети лагер Ашраф“. Става въпрос за присъствието й на албанска територия, на която през 2013 г. бяха приети стотици ирански опозиционери, по молба на САЩ и ООН.

Лагерът Ашраф символизира седалището на ръководството на организацията. Това е военен лагер в Ирак, в който беше концентриран основният състав на формацията, с които бяха принудени да работят американските военни, когато те свалиха на Саддам Хюсеин през 2003 г.

Самото ръководство на „Муджехидин-е-халк“ беше в Париж. По ирония на съдбата, охраната на лагера Ашраф беше последната мисия на българския контингент, който той беше в състава на тогавашните много национални сили.

Според Мириям Раджави изборът на новия ирански президент Ибрахим Раиси представлява нов момент в най-новата иранска история. Според нея, той бележи своеобразен пик на кризата в теоцентристката държава.

Тя сравни 2021 г. с 1978 г., когато бившия шах на Иран Мохамед Реза Пахлави обяви военно положение, преди да бъде свален през 1979 г. от ислямската революция. Тогава „Муджахидин-е-халк“ бяха против монархическия режим.

Но само година след отстраняването на Пахлави от власт, те се обявиха и против управляващите молли. Сред участващите онлайн външни политически фигури се откроява бившият американски външен министър Майк Помпео, но също така и бившият председател на британския парламент Джон Бъркоу, бившият канадски премиер Стивън Харбър, както и бившият френски външен министър Бернар Кушнер.

Всъщност най-интересното е и участието на словенският премиер Янез Янша, чиято страна в момента е ротационен председател на Европейския съюз. Изявата на последния на този форум е предизвикал словенско-ирански дипломатически скандал.

Говорителят на иранското външно министерство Сайд Кхатиб Заде информира в Tуитър, че посланикът на Словения в Техеран Кристина Ради е била повикана в неговото ведомство. На нея й е била връчена протестна нота.

В нея се казва, че е „недопустимо премиерът на Словения да участва в т.нар. инициатива „Свободен Иран 2021 г., която се организира от терористична организация, мразена от иранския народ.“ „Муджахидин-е-халк“ /бойците на народа/ е обявена за терористична организация от Иран и Ирак.

В Иран управляващите среди я наричат със саркастичното „Мунафикин-е-халк“ /лицемерите на народа/. От 1997 до 2012 г. тя има същия статут и в САЩ. Същото важи и за страните-членки на ЕС, но за периода 2002 – 2009, а за Обединеното кралство за периода 2001 – 2008.