Сирийската лаборатория за правата на човека съобщава, че Турция се готви да изпрати група от сирийски наемници в Афганистан. Прилага се същия модел, вече функциониращ по отношение на Либия и Нагорни Карабах.

Източникът съобщава, че в село Хауар Килис, в сирийската провинция Алеппо, отстоящо на 2 км от сирийско-турската граница, се е провела среща по този повод. Тя е била свикана от представители на турските служби и лидерите на протурските сирийски бунтовнически групировки.

Там, от турска страна, са говорили за изпращането на около 1000 души в Афганистан и по-специално в Кабул. Според други опозиционни източници споменатата цифра е била 2 000 бойци. Говорило се е за сирийци от Африн, но и от други места на страната.

Подходът на селекция и уреждане на положението на бойците се различава от досега приложения. На първо място, всеки заминаващ трябва да има предварително сключен договор, с ясно разписани права, задължения и заплащане.

Подобно нещо, не винаги се прилагаше по отношение на наемниците, изпращани в Либия и Нагорни Карабах. Нещо повече, имаше случаи /по-специално от завърнали се от Нагорни Карабах сирийци/, при които посредникът не изплащаше дължимите суми или пък те са по-малки от обещаните.

В този случай официалният работодател на сирийците ще бъдат турски фирми за сигурност. На второ място, селекцията на кандидатите ще бъде отговорност на турските офицери, а не на лидерите на джихадистките групировки.

Предложената от турска страна месечната заплата е 2000 долара. От страна на формациите е била поискана сума от 3 000 долара, плюс разноските по пътуването до Афганистан. Планирано е първият контингент да замине през месец септември.

Прави впечатление на разминаване на броя на договорения със САЩ турски контингент, чиято цел е да охранява летище Кабул и този на поискания от турските служби контингент от сирийски джихадисти.

Според договорката със САЩ турците на летището трябва да са 500 души. Според предварителния план след изтеглянето на американския контингент от страната в Афганистан трябва да бъдат транспортирани около 20 000 наемници, без да се уточнява тяхната националност. Вероятно въпросната сирийска джихадистка група ще е в рамките на този контингент, а не в състава на официалния турски контингент.

Може би по-сериозната регламентация на отношенията с изпратените сирийски наемници се налага, тъй като в някаква степен ще има сравнение с положението на наемниците от другите националности, които ще бъдат в Афганистан.

В Либия и Нагорни Карабах сирийците представляват наемническото мнозинство /почти монолит, ако не се има предвид малък брой чеченци, централноазиатци и други/, изпратени по същите турски канали.

Вчера американското командване в Афганистан заяви, че 90% от военния диспозитив вече е изтеглен от страната. Паралелно с това провинциите, които попаднаха под контрол на талибаните са вече повече от 50% от националната територия.

Според местни източници много често бунтовниците и афганистанското правителство редуват своя контрол върху отделните административни единици. Често една провинция променя своите управляващи само в рамките на една седмица.