Британското специализирано издание MEE информира, че американската и турската страна са близко до споразумение за присъствието на турския контингент от 500 души в Афганистан, след оттеглянето на НАТО от размирната азиатска държава.

Всичко това става на фона на изтеглянето на американския и натовския контингент от най-голямата военна база в Афганистан – Баграм. Германия и Италия официално съобщиха, че техните контингенти са се завърнали вече у дома.

Баграм се намира на 50 км северно от столицата Кабул и от там се водеха основните военни операции по цялата територия на Афганистан. Съоръжението е предадено изцяло в ръцете на афганистанските сили за сигурност.

Два независими източника, пожелали анонимност, информират за американо-турското споразумение, което се състои в пет пункта, а именно: САЩ ще осигурят разузнавателна и военна помощ на турския контингент.

Финансовите разходи остават изцяло за сметка на САЩ и НАТО.  Турция ще има право да поиска допълнителна военна помощ, ако обстоятелствата го изискват. На турския контингент се забраняват бойни действия извън границата на летището в Кабул.

Турция може да покани всякакви военни съюзници, както и да използва услугите на местни военни експерти. Както вече медиите информираха Пакистан и Унгария са дали съгласие за присъединяване към турския контингент.

Освен това самите САЩ смятат да оставят контингент от 650 военнослужещи, които да взаимодействат с турците. Паралелно с това руската информационна агенция Интерфакс съобщава, че в северната част на Афганистан са се струпали бойци на терористичната групировка ИДИЛ.

Анонимен руски източник заявява, че Русия „изпитва безпокойство“ от създалата се ситуация. Преди време близкоизточни медии цитираха неназовани европейски източници, според които руските прогнози за „приближаваща гражданска война след оттеглянето на НАТО“ и активизирането на Русия в Афганистан е прелюдия към директна руска интервенция в северната част на азиатската страна.