В анализ за европейската обиколка на държавният-секретар на САЩ Антъни Блинкън, руският вестник “Комерсант” очаква първото пътуване на ръководителя на американската дипломация до европейските съюзници след срещата на върха в Женева, да определи новата стратегия на Запада по отношение на Русия. 

Вашингтон и западните съюзници коригират предишния твърд курс в светлината на първите признаци за нормализиране на руско-американските отношения. Според изданието, една от проявите на новия подход е нежеланието на САЩ да се изострят допълнително тона към Европа заради „Северен поток 2“, който Вашингтон не можа да спре.

„Ще подчертаем, че считаме тръбопровода за руски геополитически проект, който застрашава европейската енергийна сигурност и подкопава сигурността на Украйна и други източноевропейски държави, включително източния фланг“, заяви Филип Рикер, припомняйки, че „САЩ наложиха санкции срещу четири руски юридически лица, участващи в изпълнението на проекта.

Той обаче веднага направи още едно изявление, в което посочи, че темата за „Северен поток 2“, отчитайки променящите се реалности, губи своята спешност.

Тази прогноза се потвърждава от изявленията на на пресконференцията на Антъни Блинкен с германския външен министър Хайко Маас:

“Германия и САЩ ще продължат да градят единен фронт срещу всяко опасно или провокативно действие на Русия, независимо дали става дума за посегателство срещу териториалната цялост на Украйна” или за “хвърлянето в затвора на Алексей Навали и за дезинформация в нашите демокрации, заяви Блинкън.

Държавният секретар каза също, че газопроводът “Северен поток 2” е руски геополитически проект, който подкопава сигурността на Украйна и изтъкна, че САЩ искат да гарантират, че Русия няма да използва енергоносители “като средство за принуда, като оръжие срещу Украйна или когото и да е в Европа”, предаде Ройтерс.

Според “Комерсант”, първият положителен момент след срещата на върха в Женева е решението да се върнат на работните си места посланиците на двете страни, които се прибраха за консултации тази пролет в разгара на дипломатическия конфликт между САЩ и Русия. Докато американският посланик Джон Съливан планира да се върне в Москва тази седмица, руският му колега Анатолий Антонов вече пристигна във Вашингтон и участва в изпълнението на постигнатите в Женева споразумения.

Ако САЩ изберат разговор или линия за продължаване на дискусията чрез санкции, това няма да доведе до положителен резултат.

Според мен последните години, през които бяха наложени стотици санкции срещу Русия, показаха, че можем да живеем и работим в мир. И санкциите не могат да повлияят на външната политика на руската държава, както и между другото на вътрешната политика “, каза Анатолий Антонов при първата си публична проява в САЩ.