Посещението на Зоран Заев в България идва в ключов момент за двустранните отношения, региона и разширяването на ЕС. Вече е ясно, че нидерландското вето върху евентуалното започване на преговори с Албания, е преодоляно.

Нидерландският парламент се съгласи да подкрепи започване на преговори за членство в Европейския съюз с Албания и организиране на първата междуправителствена конференция, веднага щом европейските лидери решат, съобщава сайтът Екзит, позовавайки се на посолството на Нидерландия в Тирана.

БТА уточнява, че се очаква решението да бъде гласувано от нидерландския парламент днес. То идва след положителен доклад на правителството за напредъка на Албания в необходимите за присъединяването към ЕС реформи и изпълнението на условията, поставени през март 2020 г. от Съвета на ЕС.

Новината беше приветствана от албанския премиер Еди Рама, който заяви, че това потвърждава мнението му, че досегашният отказ на Нидерландия е имал чисто политически основания заради парламентарните избори през март 2021 г. Президентът Илир Мета също приветства решението на Нидерландия.

Какво се случва с Република Северна Македония? 

Наблюдатели коментират, че Зоран Заев пристига в София без големи очаквания. Неговата визита в българската столица е по-скоро за вътрешнополитическа употреба, която да демонстрира, че премиерът е направил всичко по силите си, за да убеди София да направи компромис с позицията си. Нещо, което още в началото беше ясно, че няма да се случи.

С подобно заглавие излиза и македонския “Независен весник” – “София минира посещението на Заев още преди той да замине: ветото остава”.

“Тогава защо българският президент Румен Радев покани Заев да посети София по време на срещата на върха на НАТО? Македония да получи ново унижение? Какъв диалог е възможен, ако България изобщо не иска да промени позицията си.”, пита автора на статията.

Междувременно, в интервю пред македонската агенция МИА, служебният премиер Стефан Янев заяви, че на историците не трябва да се оставя да бъдат водещи в политиката, защото политиката е отговорност на правителствата.

“Историците са хора на науката. Според мене хората на науката трябва да се занимават само с наука, да си доказват тезите и, разбира се, на базата на факти и доказателства, с необходимата сериозност и отговорност. Политиката е отговорност на изпълнителната власт, която отговаря за нуждите на гражданите”, каза Янев за МИА.