Вчера приключи дългоочакваната първа среща между президентите на САЩ и Русия – Джо Байдън и Владимир Путин. В малка вила в неутрална Женева, двамата президенти разговаряха малко над 3 часа. Интересно е да бъде сравнен отзвука от разговорите и последвалите пресконференции, от гледна точка на руската и американската преса.

Никой не се взираше “възхитено” в душата на никого. Никой не наричаше никого убиец. По всичко личи, че очакваната среща на президента Байдън с президента Владимир В. Путин не беше топла, но не беше и гореща. Така започва анализът на Питър Бейкър за “The New York Times”.

Оценките им един за друг бяха пестеливи и сдържани. Путин определи Байдън като „много балансиран, професоналист“ и „много опитен“ политик. „Струва ми се, че говорихме на един и същ език“, каза Путин. „Това със сигурност не означава, че сме се погледнали в очите и сме намерили душа или, че се заклехме във вечно приятелство.“ – заяви руския президент.

Що се отнася до Байдън, той не отговори на въпроса дали е развил по-дълбоко разбиране на тезите на руския лидер и избягваше да характеризира своя колега. Разговорите им били „добри, положителни“, каза той, а не „остри“.

“The New York Times” набляга на факта, че Байдън и Путин са дали отделни пресконференции, което “само по себе си е показателно за захлаждането в отношенията.

От 1989 г., когато президентът Джордж Буш и лидера на Съветския съюз Михаил Горбачов се обърнаха заедно към репортери след срещата на върха в Малта, съвместните изяви в медиите бяха стандарт за американските и руските лидери”.

С тази сюжетна линия започва и анализът на The Economist – Джо Байдън е бил на 12 години през 1955 г., когато Дуайт Айзенхауер застана в Женева до Никита Хрушчов за първата двустранна среща на върха между лидерите на Америка и Съветския съюз.

Настоящият американски президент е бил 42-годишен сенатор, работещ по контрола на оръжията, когато Роналд Рейгън за първи път седна на масата за преговори с Михаил Горбачов в същия град, предприемайки това, което се оказа първата стъпка към прекратяване на Студената война.

Руските издания реагират с повече емоции в коментарите и анализите си след срещата. “Започва постепенно размразяване на руско-американския диалог”, констатира руският политолог Андрей Кортунов, цитиран от БТА.

От “фаза на безумие” в двустранните отношения “минаваме във фаза на по-структурирано съперничество, базирано на дадени теми”, допълва анализаторът Фьодор Лукянов.

Домакинът на срещата, швейцарският президент Ги Пармлен, видя положителен сигнал в решението на президентите на САЩ и Русия да върнат посланиците на реципрочна основа.

“Това не бе среща на върха. Това бе просто среща”, обобщи изследователят Макс Бергман от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Центъра за американски напредък. Пред “Ройтерс” той се аргументира, че никоя от двете страни не е очаквала да постигне кой знае какво, тъй като няма много допирни точки за сътрудничество.

“Целта по-скоро беше Съединените щати да се опитат да понижат напрежението и да начертаят ясни червени линии в отношенията си с Русия”, коментира Бергман.