Премиерът Михаил Мишустин нареди да номинира кандидати за избиране като представители на Руската федерация в Съвета на директорите и Одитната комисия на АД „Зарубежнефт“.

“Комерсант” предава, че сред кандидатите за борда на директорите в приложението към правителствения указ е посочен Франсоа Фийон, бившият министър-председател на Франция. В документа той преминава като президент на компанията Apteras Sarl. Мосю Фийон беше министър-председател на Франция от май 2007 до май 2012 г. по времето на президента Никола Саркози.

Основана в края на 60-те, “Зарубежнефт” строеше петролна инфраструктура в страните-приятели на Съветския съюз. Компанията е участвала в редица проекти например в Алжир, Афганистан, Виетнам, Египет, Индия и Сирия. По-рано бившият шеф на австрийското външно министерство Карин Кнайсл се присъедини към борда на директорите на Роснефт .

Съответното решение беше взето от акционерите на дружеството на годишното събрание. В борда на директорите е и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.

В края на юни 2020 г., Фийон беше осъден на 5 години затвор, две от които ефективно, по дело за фиктивно наемане на работа, което провали кандидатпрезидентската му кампания през 2017 г.

Наказателният съд в Париж, който не издаде заповед за задържането на Фийон, освен това му наложи глоба от 375 000 евро и забрана за заемане на изборна длъжност за срок от 10 години. Осъдена беше и съпругата му – Пенелоп Фийон на три години затвор условно, глоба от 375 000 евро и забрана за заемане на изборна длъжност за срок от 2 години. Съпрузите тогава заявиха, че ще обжалват присъдите.