Президентът на САЩ Джо Байдън ще даде самостоятелна пресконференция след срещата си с Владимир Путин следващата седмица, обяви днес източник от Белия дом, цитиран от Ройтерс. По думите му това е най-подходящият формат за комуникация със “свободната преса”.

Срещата на Байдън с руския президент е насрочена за 16 юни в Швейцария във вила от 18-и век с изглед към Женевското езеро. Очаква се на нея да бъдат обсъдени стратегическата ядрена стабилност и лошите отношения между Кремъл и Запада.

Белият дом посочи, че все се уточнява как точно ще протече срещата между Байдън и Путин, предаде Асошиейтед прес.


Тhe Foreign Insider: Какъв знак е това?

Американците изпращат сигнал, че няма да се стремят към нормализиране на двустранните отношения с Москва. Ескалацията, която наблюдаваме в последните месеци вероятно ще продължи, което може да се изрази в увеличаване на тежестта на санкциите срещу Русия. Повече по темата, може да прочетете тук.

Във Великобритания през седмицата, Байдън беше категоричен, че е твърдо решен да реформира отношенията с Русия, както и да възстанови трансатлантическите връзки след четирите години на Доналд Тръмп. Той отправи това послание пред около 1 000 американски военни в британската военновъздушна база Милдънхол, което имаше символично значение, което напълни кореспондира с изразеното на глас послание:

“Ще дадем ясно да се разбере, че Съединените щати се върнаха и че демокрациите са единни, за да се справят заедно с най-тежките предизвикателства и проблемите, които са най-важни за нашето бъдеще”.

От своя страна Русия подхожда по-внимателно. Кремъл е готов в края на руско-американската среща на върха в Женева да се състои обща пресконференция.

Това заяви в интервю за телевизионния канал CNN Дмитрий Песков – прессекретар на руския президент. На въпрос защо Путин се е съгласил да се срещне с Байдън, Песков посочва, че руският президент отива в Женева, защото “отношенията между Русия и САЩ са лоши”, а не за да бъде в една стая с американския си колега.

Срещата в Женева няма да доведе до пробив. Напротив, тя ще стане ярко свидетелство за лошите отношения, за които говорят и двете страни.