Вчера официален представител на движението талибани заяви, че те са против оставането на турския военен контингент в размирната страна. Според сключеното споразумение между американското командване и бунтовническото движение още през май 2021 г. участниците в многонационалния контингент на НАТО трябваше да се оттеглят.

След смяната на властта във Вашингтон датата на оттеглянето беше преместена на 11 септември 2021 г., очевидно за да се търси символиката за причината за предприемането на военната операция срещу управляващите през 2001 г. в Кабул талибани и закриляната от тях терористична организация “Ал Кайда”.

Междувременно Анкара декларира, че тя може да остави своя контингент и след изтеглянето на останалите части на Алианса. Турция поддържа военно присъствие от около 500 души в азиатската страна вече 20 години. Военният министър Халуци Акар заяви, че ако „Анкара получи политическа, финансова и логистична подкрепа може да остави военна част, която да охранява летището в Кабул“.

В същото време от американска страна отвърнаха, че „това, което Турция иска като помощ е твърде много.“ Запознати отбелязват, че през годините за разлика от другите контингенти турската военна част винаги се е стремяла да избягва въоръжени сблъсъци с талибаните – бунтовници и да се насочи главно към хуманитарни акции спрямо местното население.

“Турция бе част от силите на НАТО през последните 20 години, затова като такива те следва да се изтеглят от Афганистан въз основа на споразумението, което подписахме със САЩ на 29 февруари 2020 г.”, заяви в съобщение до Ройтерс Сухаил Шахийн, говорител на талибаните в Доха.

С тази позиция той практически отхвърли предложението на Анкара да охранява и ръководи летището в Кабул след изтеглянето на силите на НАТО, ръководени от САЩ.

“От друга страна Турция е велика ислямска държава. Афганистан има исторически отношения с нея. Надяваме се да имаме близки и добри отношения с тях, когато в бъдеще бъде установено ново ислямско правителство”, добави талибанският говорител.

Още по темата

От нашия архив 

Експерти добавят, че всъщност Анкара иска да запълни вакуума, който ще остави западният военен контингент и по този начин да разшири своето влияние в Азия. Неслучайно в мотивите, които посочва Турция са „историческите връзки с приятелския афганистански народ“. Засега не е ясна позицията на афганистанското правителство, но за сметка на него талибаните се твърдо против.