Всичко започна с тъмнина. В ранните часове на 11 април, внезапно в комплекса за обогатяване на уран в Натанц електричеството спря, а комуникациите по изолираната вътрешна мрежа замряха. Последваха няколко експлозии.

Ударът беше извършен с прецизност, достойна за филмова сцена. Няколко часа по-късно, планетата щеше да осъмне с тази новина: “Иран понесе сериозен удар по ядрената си програма”.

Първоначално говорителят на Организацията за атомна енергия на Иран (AEOI) Бехруз Камалванди заяви, че е станал “инцидент” с енергийната мрежа на ядреното съоръжение. По-късно държавната телевизия прочете изявление на ръководителя на AEOI Али Акбар Салехи, в което той описа инцидента като “саботаж” и “ядрен тероризъм”.

“Иран си запазва правото да предприеме действия срещу извършителите”, добави той.

Без да дава подробности за операцията, израелският специализиран сайт Debka.file, намеква, че операцията в Натанц е нанесла сериозен удар върху иранските мощности. Информацията се позовава на доклад на МААЕ от 1 юни, в който се съобщава за значителен спад в производствения капацитет в Натанц.

Интересното е, че в същия ден, в централата на Мосад се е провеждало прощалното парти по случай пенсионирането на Йоси Коен, който управляваше службата през последните пет години.

Докладът, разпространен до членовете на борда на МААЕ, разкрива, че само 20 каскади от центрофуги продължават да функционират, като преди експлозията те са били 35-37. Твърди се, че спирането на захрането е причинено от взривно устройство, задействано дистанционно.

Увеличението на запасите от обогатен уран в Иран също се е забавило значително след атаката от 11 април – произведени са 273 килограма през последните три месеца, което е с близо 150 кг. по-малко в сравнение с предходното тримесечие.

Израел не е коментирал инцидентите през последните 18 месеца в няколко ядрени съоръжения в Иран, нито убийството на бащата на иранската ядрена програма. Единствената операция, за която Израел някога е признавал, е акцията на Мосад в тайния ядрен архив в Техеран.

Архивът беше изнесен контрабандно от страната и направен публичен от Бенямин Нетаняху, който го използва, за да аргументира  твърденията си за “скритите ядрени планове на Иран” през 2018 г.

Според Debka.file, дискретен, за да остане далеч от светлината на прожекторите, виден гост на партито за Йоси Коен е бил и Майк Помпео, бивш директор на ЦРУ, доскоро държавен секретар на САЩ и близък негов колега и приятел.

Обогатеният уран се получава чрез специална обработка на газообразния уранов хексафлуорид в центрофуги, за да се отдели най-подходящият изотоп за ядрено делене, наречен U-235.
Ядрената сделка позволява на Иран да използва центрофуги IR-1 за производство на ограничени количества уран, обогатен до 3,67% концентрация, които могат да се използват за производство на гориво за атомни електроцентрали. Уранът, обогатен до 90% или повече, може да се използва за производство на ядрени оръжия.