В статия на влиятелния израелски вестник Jerusalem Post се повдига отново въпросът за нежеланието на българския съд да посочи директно Хизбула като субектът, носещ отговорност за терористичния акт от юли 2012 г. на летище Сарафово.

В материала на журналиста Йона Боб се казва, че прокурорът по делото вече е предоставил достатъчно изчерпателни доказателства за съпричастността на ливанското радикално течение в атентата, при който загинаха четирима израелски и един български гражданин.

Според израелската медия въпреки променените обстоятелства и призива на адвоката на жертвите Яки Ранд най-вероятно Апелативният съд ще гледа да приключи делото, без да бъде осъдена Хизбула като терористична организация.

Боб припомня, че с години прокуратурата твърдеше, че няма доказателства за заместването на организацията в терористичния акт. Издадената присъда е срещу двама активисти на Хизбула /ливано-австралиец и ливано-канадец/, но в тяхно лично качество.

Журналистът добавя, че на 17 септември 2020 г. четири дни преди произнасянето на самата присъда прокурорът е добавил нови доказателства, отнасящи се до съпричастността на Хизбула към атентата. В същото време, според израелската страна присъдата е била вече оформена и съдиите не са искали да я променят. Позицията на прокурора твърде късно се е променила.

Адвокат Ранд е поискал от Апелативния съд да се възобнови делото, за да се добавят новите доказателства и да се повдигне обвинение за тероризъм срещу организацията Хизбула. Йона Боб споделя, че израелската страна има все пак предчувствието, че българският съд няма намерение повече да се занимава с делото.

В своята статия израелският журналист подборно описва развитието на делото и поведението на отделните български политици в частност, на Цветан Цветанов, Цветлин Йовчев и Николай Младенов. Боб отбелязва, че всички те са споделяли мнението за съпричастността на Хизбула към атентата.

Всъщност оттук насетне въпросът за участието на Хизбула като организация в атентата в Сарафово е по-скоро политически. До 2012 г. отношението на ЕС към Хизбула се определяше от една двойнствена формула, създадена от британското външно министерство.

Ставаше въпрос за разделянето на Хизбула на военно и политическо крило. Първото беше определено като терористично, за разлика от второто. Това положение позволяваше на европейските правителства да работят с ливанското правителство, в което винаги има министри от Хизбула.

След атентата в Сарафово положението се промени, тъй като това е първият терористичен акт на Хизбула на територия на ЕС. Това се оказа и основната причина за промяна на позицията на някои страни-членки на организацията.

Oт нашия архив 

Първо Великобритания, а после и Нидерландия, Словения, Естония, Чешката република, Германия и съвсем наскоро и Австрия определиха и двете крила на ливанското радикално движение като терористичен субект.

Анализатори посочиха, че основният опонент на подобен подход към Хизбула е Франция, която има специални отношения в Ливан и по-скоро с влиятелната местна маронитска общност. Ако България възприеме втората формула и промени отношението си към военното крило на Хизбула, то това безсъмнено ще повлече крак в европейски мащаби.

Всъщност именно след атентата в Сарафово бе наложена двойнствената формула към Хизбула от целия ЕС. На този етап обаче малка изглежда вероятността България да определи изцяло Хизбула за терористичен субект. Това може да стане единствено, ако магистратите си променят мнението.

Не е ясна причината за постоянството на София в това отношение. Едва ли обаче България има същите мотиви като Франция, тъй като тя няма някакви сериозни интереси в тази арабска страна.

Може би обаче трябва да припомним информацията, дадена пред медиите от бившия Главен прокурор Сотир Цацаров, че е имало още един човек-пряк участник в атентата. Ако в делото се говори за трима ливанци – ливано-канадец, ливано-австралиец /осъдени задочно на доживотен затвор/ и ливано-французин /камикадзето/, то в организацията е бил замесен и четвърти човек – ливано-българин.

Той е бил споменаван единствено в докладите на следствието. Вероятно този факт кара българските власти да бъдат особено предпазливи при посочването на целия Хизбула за терористична организация.

Подобно поведение е в унисон с изказването на бившия премиер Бойко Борисов, че ген. Касем Сюлеймани не е замесен в атентата в Сарафово. С обратната версия излезе бившият външен министър Соломон Паси, цитирайки източници, присъствали на разговорите на Борисов през 2020 г. в САЩ.

Всъщност с такава теза излезе още през август 2012 г. бившият израелски военен министър Моше Ялон при посещението си в България.